Psiho / Dezvoltare personala »

De ce e bine să nu-i judecăm pe cei din jur

Autor: Eta Budin | 23 februarie, 11:15 | 1 comentariu

De-a lungul existenței, formăm opinii în legătură cu noi și cu cei din jur. Este un mod cât se poate de firesc de a ne trasa reperele. Judecățile categorice sunt însă dăunătoare climatului social și familial și ne pun într-o lumină nefavorabilă.


Articole similare:

A judeca un comportament, un eveniment, o persoană, un sentiment   este un fenomen de bază al vieții noastre emoționale. La origine, a judeca înseamnă a fi capabil să faci o distincție.

Să-ți identifici propriul eu în raport cu cei care care te înconjoară. Atâta timp cât nu judeci fără drept de apel, atâta timp cât opiniile tale nu degradează și nu distrug, a judeca rămâne o funcție psihică vitală.

Criticăm prea ușor

„Ai văzut-o pe Cutărescu? În fiecare zi o văd plecând dimineața aranjată, parfumată. Nu are soț, nu are copil – sigur e una din aia, poamă bună“. De câte ori nu ai auzit judecăți absolute de genul ăsta, care nu se bazează pe niciun argument și care nu admit replică? Mulți oameni judecă prea ușor, din nevoia de a se simți superiori.

Cei care judecă aparțin unor categorii diverse: perfecționistul, care se arată intransigent cu defectele celorlalți, fiindcă orice greșeală îl enervează, eternul premiant, care de-abia așteaptă ca cineva să facă un pas greșit, ca să râdă și să arate cu degetul, Domnul (sau Doamna) Știe-Tot, care se pricepe la toate și la nimic, Bunul Samaritean care, prin criticile sale, pretinde că face lumea mai bună...

Până la insultă e doar un pas

De la judecată la insultă este un drum foarte scurt. Nimic nu mă împiedică să cred că vecinul meu, Costică, e un imbecil, cu condiția de a nu uita că, integrându-l pe Costică în această categorie nu fac decât să-mi exprim propria opinie, subiectivă. Pentru alți zece mii de inși, Costică poate fi un geniu sau orice altceva.

Personalitatea vecinului meu e, de fapt, mult mai complexă, are mai multe fațete, viața nu e doar în alb și negru. A mă încăpățâna să-l prezint pe Costică drept imbecil în ochii celorlalți, în ciuda evidențelor, este nu doar inutil, ci și periculos. Este o acțiune de degradare, de condamnare care, într-un final, îmi pune propriul caracter sub semnul întrebării.

Mecanisme de autoapărare

Fiecare dintre noi avem calități și defecte. Din păcate însă, defectele sunt primele care sar în ochii celor din jur. Sunt primele care sunt puse la zid, de multe ori, fără drept de apel, fie pentru că sunt scoase din context, fie din comoditatea de a nu căuta explicații, cauze.

Printr-un mecanism de proiecție, suntem adesea tentați să condamnăm exact lucruri de care am putea fi acuzați noi înșine, pe principiul că cea mai bună apărare e atacul.

„Vezi-ți de bârna din ochi“

De fapt, spun psihologii, a judeca pe altcineva înseamnă a ne judeca pe noi înșine. Căci atitudinea față de ceilalți spune multe despre propria noastră personalitate. „Vezi-ți de bârna din ochii tăi și nu de paiul din ochiul altuia!“  - iată o expresie care ilustrează bine acest lucru. A vedea doar paiul din ochii altora ne permite să negăm propriile defecte.

E un mecanism de apărare păgubos pe termen lung. Pentru că, treptat, vor fi tot mai mulți cei care se vor împiedica de metehnele noastre, pe care încercăm să le ascundem.

Fără prejudecăți

Este important să putem analiza fără să fim orbiți de prejudecăți, pentru a discerne răul de bine. Filozoful Immanuel Kant spunea că a judeca este și o datorie. Viața socială cere judecăți de valoare: a arăta că, de pildă, crimele sunt un rău, că anumite comportamente sunt inacceptabile.

Filozoful ne sfătuiește să rămânem umili, să nu pierdem niciodată din vedere limitele incapacității noastre de cunoaște totul. Când le punem oamenilor etichete, când îi categorisim definitiv, ne punem lacăt gândirii și ne blocăm, de fapt, evoluția emoțională.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Cosmin | 23 februarie 2016, 13:11
-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.
-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.
-NU este necesara niciun fel de experienta!
-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.
-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.
-Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic.
-Oferim sanse reale de avansare in cariera!
-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.
-Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere.
-Programul de lucru este flexibil.
-Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor.
-Sunt suficiente studiile medii.
-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online.
-Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Cerinte:
- cunostinte despre utilizarea Internetului
- cunostinte despre Word si Excel
- perseverenta, ambitie si dorinta de a reusi intr-un domeniu nou
- posibilitatea de a lucra minim 3 ore pe zi

Important:
Pentru informatii suplimentare trimiteti "info" la: [email protected]

Oferte:
-oferim instruire gratuita
-contract
-scrisoare de recomandare pentru persoanele interesate de aceasta
-posibilitatea de a lucra de acasa
Adauga un comentariu »