Stil de viata&dieta / Nutritie »

De ce avem nevoie de MINERALE

Autor: Claudia Georgevici | 11 ianuarie, 08:05 | 1 comentariu

Necesare în procesele metabolice, mineralele sunt esențiale pentru buna stare o organismului, o carență a acestora ducând la apariția unor probleme de sănătate. 


Prin numeroasele funcții pe care le au în organism, mineralele sunt elemente importante, în lipsa cărora apar diverse boli, de la anemie la osteoporoză. Însă și excesul lor este periculos, așa că nu te grăbi să iei suplimente; este posibil să nu ai cu adevărat nevoie de ele. O alimentație variată este cea care ne ajută să ne asigurăm aportul zilnic de minerale.  

În funcție de cantitatea necesară corpului, există: macromineralele și oligomineralele. Primele sunt cele de care organismul are nevoie în cantități mari (peste 100 mg): calciu, fosfor, magneziu, sulf, sodiu, clor, potasiu. În schimb, necesarul de oligominerale (fier, seleniu, zinc, crom, cobalt, cupru, iod, fluor) este mai mic (sub 100 mg pe zi).

Mineralele au acțiuni importante în corpul uman:

·       Influențează reacțiile care stau la baza degradării și utilizării energiei;

·       Mențin echilibrul acido-bazic al organismului;

·       Ajută la sinteza proteinelor și la transmiterea influxului nervos;

·       Acționează asupra mineralizării scheletului;

·       Reglează ritmul cardiac;

·       Sunt implicate în sinteza sistemelor enzimatice și hormonale;

·       Acționează asupra activității celulare.

Se obțin dintr-o alimentație variată

Cea mai bună modalitate de a ne asigura cantitatea de minerale de care avem nevoie este alimentația cât mai variată. Carențele de minerale apar la cei care se hrănesc inadecvat, care privilegiază, de pildă, preparatele de tip fast-food în defavoarea fructelor și legumelor. De asemenea, deficitul de minerale este întâlnit și la cei cu absorbție intestinală defectuoasă, cauzată de diverse boli.  

Când se justifică suplimentele 

În ultimii ani, administrarea suplimentelor alimentare aproape că a devenit o modă. Acestea nu trebuie însă luate la întâmplare, ci doar după un consult medical. De pildă, dacă o persoană nu are poftă de mâncare, se simte obosită și fără vlagă nu trebuie să se grăbească să ia suplimente, întrucât poate fi forma de simptomele unor boli, nu de lipsă de minerale.

Substanțele nutritive prezente în hrană lucrează împreună pentru a crește absorbția. Poate fi nevoie totuși de administrarea de suplimente cu vitamine și minerale în sarcină, la cei care fac efort fizic susținut, care au diete restrictive, la vegetarieni, la cei care au diverse boli care împiedică absorbția nutrimenților sau se refac după o boală.

Atenție la excese!

Atunci când aportul de minerale depășește necesarul zilnic, pot apărea atât efecte toxice, cât și unele probleme de sănătate. De pildă, un nivel prea mare de fier este asociat cu apariția cancerului, precum și cu numeroase tulburări. De asemenea, un aport excesiv de calciu poate cauza apariția pietrelor la rinichi, iar cel de potasiu poate determina instalarea tulburărilor de ritm cardiac.

Factori care cauzează carențe

În afara alimentației dezechilibrate, există și alți factori care favorizează apariția lipsei de minerale:

-         abuzul de alcool;

-         stresul

-         efortul fizic intens (care duce la pierderea de sodiu, potasiu și magneziu prin transpirație);

-         menstruațiile abundente pot cauza lipsă de fier;

-         excesul de ceai poate împiedica asimilarea fierului;

-         medicamentele diuretice pot favoriza pierderea de potasiu;

-         alăptarea poate crește necesarul de săruri minerale.

Știai că...

...pentru a putea fi utilizate în corp, unele minerale sunt desfăcute în stomac sub acțiunea acidului clorhidric și al pepsinei, fiind transformate în săruri solubile? Altele sunt mai întâi disociate sau reduse, după care sunt absorbite.

...majoritatea mineralelor sunt absorbite la nivelul intestinului subțire? Acest proces este influențat de secreția gastrică, de prezența unor vitamine, de enzime și hormoni.

INFO

„Mineralele reprezintă 4-5% din greutatea corpului, îndeplinesc roluri importante, fiind implicate în toate reacțiile metabolice, iar excesul sau insuficiența lor afectează echilibrul organismului, favorizând apariția unor afecțiuni.

Deficitul de vitamine și minerale afectează peste o treime din populația globului și se manifestă prin tulburări de creștere și dezvoltare, afectarea performanțelor intelectuale și neuropsihice, risc de mortalitate și morbiditate. Deficitul unui singur micronutrient apare rareori izolat, de obicei fiind vorba de deficite complexe vitaminice sau minerale”.

Sursă: „Cum să trăim mai mult și mai bine”, Dan Cheța (coordonator)

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Lupsa | 11 ianuarie 2017, 11:34
Oferta profitabila: castiguri online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre:[email protected]
Adauga un comentariu »