Familia ta / Discutii intre mamici »

Cum tratezi corect otita la copil

Autor: Alina Costache | 24 decembrie, 09:05 | 1 comentariu

Otita este o problemă frecventă în rândul copiilor, mai ales în primii ani de viață. Boala dă mari bătăi de cap părinților care, din dorința de a face bine bebelușului și din neștiință, riscă să o trateze greșit, ceea ce poate duce la complicații grave.


Otita medie se manifestă, de obicei, la câteva zile de la debutul unei infecții a căilor respiratorii, cum ar fi o răceală sau gripă. De aceea, cel mai des primit sfat în cazul unei viroze este curățarea corespunzătoare a nasului copilului. În cazul sugarilor, trompa lui Eustachio - care asigură legătura dintre ureche și nas - este mai scurtă și mai largă, așa explicându-se de ce microbii din nazofaringe trec cu ușurință în urechea medie, infectând-o.

Otita este favorizată de câteva condiții precum: plânsul sau suflarea incorectă a nasului –împingerea secrețiilor în trompa lui Eustachio, care antrenează obstrucția sa și accentuarea infecției, un sistem imunitar scăzut, malformații (precum “gura de lup”), alergii sau rinite alergice, sinuzita, factori de mediu: condiții socio-economice precare, îngrijirea copilului în colectivitate (creșă, grădiniță), fumatul pasiv, alăptarea copilului culcat pe spate.

Așa o recunoști!

Simptomele unei infecții la nivelul urechii diferă la copii față de adulți. La cei mici, otita se manifestă prin:

● febră (temperatură mai mare 38ºC);

● copilul se trage frecvent de ureche, este ușor iritabil sau nervos;

● micuțul este mai puțin activ decât de obicei;

● lipsa poftei de mâncare sau dificultate la înghițire;

● vărsături sau diaree;

● scurgerea de lichid provenind din urechea externă (numită otoree).

Bine de știut

Otoreea este o inflamație, de origine infecțioasă - cel mai des, a conductului auditiv extern sau a urechii medii. Totuși, în situații excepționale, poate fi vorba de o scurgere de lichid cefalorahidian (lichid care se găsește în meninge), ca urmare a unui traumatism cranian.

Vizita la medic, obligatorie

Primul și cel mai important pas pe care trebuie să îl faci când bănuiești că micuțul are otită este să mergi cu el la medical ORL. Deși examenul nu este dureros, cei mai mulți sugari și copii se agită în momentul examinării. Pentru a ușura procesul, ține copilul în brațe, cu spatele lipit de tine, în timp ce specialistul folosește un instrument (otoscop) pentru a examina interiorul urechii. De multe ori, examenul presupune și eliminarea cerumenului (ceara din ureche), astfel încât medicul să obțină o imagine mai bună.

Tratamentul este personalizat

Nu există un tratament care să dea rezultate în toate cazurile de infecții ale urechii. Depinde de vârsta copilului, de antecedente (infecții anterioare), gravitatea bolii, precum și de problemele medicale care au cauzat otita.

·         Antibiotice - sunt recomandate în mod curent copiilor de sub 24 de luni sau care au febră mare ori infecție în ambele urechi. Când forma este una ușoară, medicul poate recomanda tratament fără antibiotice. Acestea pot avea efecte secundare, cum ar fi diareea și erupțiile cutanate, iar utilizarea lor pe termen lung poate duce la creșterea rezistenței bacteriilor. Asta înseamnă că un anumit antibiotic nu mai funcționează sau că data viitoare trebuie modificată schema de tratament.

·          Observarea. În unele cazuri, medicul îți poate recomanda să urmărești copilul acasă, înainte de a începe tratamentul. Aceasta poate fi cerută în următoarele situații: când copilul are peste 2 ani, nu are dureri severe de ureche sau febră și când, în rest, este complet sănătos. În acest caz, trebuie să revii la consult după 24 de ore. Observare poate continua în cazul în care situația copilului se îmbunătățește.

·         Medicamente pentru ameliorarea durerii și scăderea febrei - medical poate prescrie tratamente pe bază de ibuprofen pentru alinarea durerii și paracetamol pentru reducerea disconfortului. De asemenea, există o varietate de soluții complementare și alternative medicale promovate pentru tratarea infecțiilor urechii. Acestea includ tratamente homeopate, naturopate, chiropractice și acupunctura - dar care trebuie urmate numai la recomandarea medicului curant.

Metode de prevenire

Unii copii dezvoltă frecvent infecții ale urechii. Pe lângă administrarea vaccinului pneumococic, există și alte recomandări care pot ajuta la reducerea riscului de infecții recurente (mai mult de 3 în 6 luni). Copilul nu trebuie să inhaleze fum de țigară, trebuie alăptat cât mai mult timp (dacă nu este înțărcat) și administrat antibiotic (tratament profilaxic) în doze mici în lunile de toamnă, iarnă și primăvară - dar numai la indicațiile medicului.

Sfatul specialistului

Dr. Ramona Ghiran, medic ORL,  e-mail: [email protected], Tel: 0744 87 92 95

În cazul otitei la copii, în primul rând se administrează medicație pentru scăderea febrei, calmante pentru durere (căldura locală - prosop ușor încălzit cu fierul de călcat - ajută la calmarea durerii) și picături de nas pentru desfundarea trompei lui Eustachio. În urma consultului ORL se stabilește de ce natură este otita și dacă necesită antibiotic. Nu este permis să intre apă în urechea bolnavă și nu se introduce nimic în ureche (nici măcar picături), decât la recomandarea medicului specialist.

Pe doamna doctor Ramona Ghiran o puteți găsi la adresa: http://cabinet-orl-timisoara.ro/

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Georgiana | 20 ianuarie 2017, 17:03
Eu am ajuns cu fetita mea la Grigore alexandrescu la doamna doctor Zamfir. Foarte cumsecade dumneaei, se vede ca ii place ceea ce face.
O recomand tuturor
Adauga un comentariu »