Sanatatea ta / Tratamente »

Cum tratezi corect bronșita

Autor: Mădălina Hârjoi | 14 martie, 10:25 | 2 comentarii

Respirația șuierătoare, senzația de strângere în zona pieptului, urmată de tuse și mucozități galbene sau verzi sunt simptome specifice bronșitei, o inflamație a mucoaselor căilor respiratorii. Pentru că poate duce la complicații grave, nu trebuie neglijată.


Articole similare:

5 semne ale bronșitei

Denumită popular „răceală la plămâni“, bronșita apare, de regulă, după o răceală, neglijată sau tratată incorrect, manifestându-se în special prin tuse cronică. Pentru că manifestările bolii sunt asemănătoare cu ale altor afecțiuni, cum sunt astmul, sinuzita, cancerul pulmonar, este important să nu amâni vizita la medic. Doar așa vei primi un diagnostic și un tratament corect.

Afecțiunea se manifestă și prin febră (în jur de 38 de grade Celsius), senzația de lipsă de aer, durere în piept care se accentuează când se inspiră adânc și respirație șuierătoare.

Când bronhiile se inflamează, căile respiratorii se îngustează şi secretă mult mucus care le blochează. Tusea este modul prin care organismul încearcă să elimine aceste secreţii pentru a putea respira din nou cu ușurință.

Acută sau cronică?

•Bronșita acută durează mai puțin de 6 săptămâni și apare la 3 sau 4 zile după răceală și gripă. În fază incipientă, tusea este uscată, evoluând într-una productivă. Este mai frecventă în sezonul rece, fiind cauzată de virusuri.

Totodată, fumul de țigară, produsele chimice de curățare sau praful pot duce la dezvoltarea afecțiunii. Medicul poate depista boala ascultând plămânii cu stetoscopul.

• Cronică. În această fază, bronhiile (căile care transportă aerul spre plămâni) sunt inflamate, favorizând îngustarea lor și apariția respirației greoaie. Simptomul caracteristic al acestei boli este tusea productivă.

Afecțiunea apare în urma expunerii îndelungate la fum, praf ori gaze toxice și recidivează de-a lungul a doi sau mai mulți ani. Doctorul o poate identifica în urma efectuării unei radiografii pulmonare și a spirometriei.

Atenție! Mergi de urgență la medic dacă respiri cu dificultate, tușești de mai bine de 4 săptămâni și ai febră.

Ce tratament este indicat

Cazurile de bronșită acută se tratează acasă. Tratamentul include:

• evitarea expunerii la substanțe iritante;

• consumul suficient de lichide (apă, supe, ceaiuri, sucuri naturale), cu scopul de a ameliora tusea;

• evitarea consumului de cafea și de alcool, întrucât deshidratează organismul;

• odihnă;

• un nivel optim de umiditate în casă (între 40% şi 60%).

Spirometria ajută la diagnosticare

Spirometria este o procedură medicală precisă, utilizată pentru diagnosticarea și monitorizarea anumitor afecțiuni pulmonare, cum este bronşita cronică.

Testul se face cu un aparat numit spirometru, ce măsoară cât de mult aer încape în plămâni şi cât de mult aer poate intra sau ieşi din plămâni. Investigația durează câteva zeci de minute și se poate face gratuit cu trimitere de la medicul de familie. Prețul ei începe de la 15 lei în clinicile private.

Ce complicații poate da

Netratată, bronșita poate duce la emfizem pulmonar, penumonie sau recurența bronșitei. De aceea, este bine să ne vaccinăm antigripal. În felul acesta, șansele îmbolnăvirii sunt foarte mici.

Dr. Simona Farcaș
medic primar medicină de familie Centrul Medical ProVita - Diagnostic și tratament, București

Se poate preveni apariția bronșitei acute prin: evitarea fumului de țigară (acesta scade capacitatea organismului de a elimina bacteriile și virusurile și poate duce la producerea de infecții respiratorii), renunțarea la fumat, evitarea aprinderii focului cu rumeguș și a contactului cu persoanele care au infecții ale tractului respirator superior, spălarea mâinile cu apă caldă și săpun pentru a distruge agenții patogeni, vaccinarea împotriva gripei, folosirea unui umidificator pentru a evita uscarea tractului respirator.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Nae | 14 martie 2016, 16:26
Dacă vei începe să cultivi gânduri de prosperitate, imaginându-ţi că eşti un om foarte bogat înconjurat de un ocean de energie mentală şi înotând într-o mare a abundenţei, corpul şi mintea ta vor intra instantaneu pe vibraţia prosperităţii, iar tu vei începe să atragi literalmente, la fel ca un magnet, tot ceea ce îţi e necesar pentru a deveni bogat. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Oly | 15 martie 2016, 15:13
Colaborare sigură pentru cei interesati de castiguri suplimentare! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat, acum, de colaboratori din toate localitatile tarii, pentru o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, la alegere, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna. Atentie, cerem seriozitate maxima! Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
Adauga un comentariu »