Stil de viata&dieta / Ingrijire »

Cum te poate îmbolnăvi somnul insuficient

Autor: Raisa Cristea | 22 noiembrie, 14:00 | 3 comentarii

Somnul este foarte important pentru menţinerea sănătăţii. Ai observat cât de bine te simţi după o noapte de odihnă şi cât de greu este să-ţi duci la îndeplinire sarcinile zilnice când nu ai dormit suficient? Când ai probleme cu somnul în mod constant, îţi poate fi afectată sănătatea.


Potrivit unor studii în domeniu, circa 90% dintre cei afectaţi de insomnii se confruntă şi cu alte probleme de sănătate:

Afecţiuni ale inimii

O problemă destul de des întâlnită la cei care nu dorm suficient este hipertensiunea arterială. Un studiu a arătat că bărbaţii care nu se odihnesc suficient au un risc cu 80% mai crescut de a suferi de hipertensiune arterială, spre deosebire de ceilalţi.

La cercetarea făcută de Şcoala de Medicină Harvard au luat parte aproape 800 de voluntari trecuţi de 65 de ani. Acestora le-a fost monitorizat somnul pe o perioadă de trei ani şi jumătate.  

Obezitate

Dacă ai obiceiul să dormi mai puţin de 6 ore pe noapte, ai un risc mai mare de obezitate, din cauza secreţiei ridicate de cortizol,  hormonul stresului. Persoanele afectate au o poftă de mâncare mai mare, astfel încât ajung să le fie foame mai des, să consume aliemente hipercalorice şi să se îngraşe.

Infecţii respiratorii

Insomniile repetate te pot face vulnerabil în fața infecțiilor, deoarece scad imunitatea. Potrivit unui studiu recent, dacă dormi frecvent mai puțin de 6 ore pe noapte, eşti de 4 ori mai predispus la răceli şi gripă, cât şi la alte infecţii.

Diabet

Persoanele care au probleme cu somnul frecvent sunt de 6 ori mai predispuse diabetului de tipul 2 , arată un studiu britanic recent, la care au luat parte aproximativ 20.000 de persoane. Cercetătorii au constatat că odihna insuficientă poate duce la eliberarea de insulină, respectiv la creşterea nivelului acesteia în sânge, favorizând apariţia diabetului.

Depresie

O altă problemă cu care se pot confrunta persoanele insomniace este depresia. Un studiu efectuat în 2005 în SUA  a arătat că persoanele care sufereau de depresie şi anxietate dormeau mai puţin de 6 ore pe noapte.

Ten cu probleme

Lipsa somnului poate duce şi la apariţia îmbătrânirii premature, de aceea te poţi confrunta cu riduri. Când nu dormi suficient, este afectată producţia de colagen, responsabil de elasticitatea pielii.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Mariana | 23 noiembrie 2016, 08:33
Aici este provocarea anului! Tu poti sa castigi!
Ai cea mai mare sansa cu Proiect B!
Suntem o forta de neoprit!Detalii la adresa de
email:[email protected]
2 Postat de: Beatris | 23 noiembrie 2016, 11:55
Lucru la domiciliu! Oamenii sunt asa de blocati intr-o anumita perspectiva, incat nu pot vedea ceea ce este atat de limpede, deoarece ideile lor, orientate intr-o singura directie, i-au orbit. Iubesti cartile? Iti place sa citesti? Aici vei gasi garantat cea mai serioasa oferta de lucru la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract legal de comision! Cere acum detalii la adresa de email: [email protected]
3 Postat de: Arina Pop | 23 noiembrie 2016, 13:24
Doresc detalii
Adauga un comentariu »