Viata sexuala / Sex&dragoste »

Cum se modifică dorința sexuală cu vârsta

Autor: Mădălina Hârjoi | 02 august, 14:25 | 6 comentarii

Mulți se întreabă ce se va întâmpla cu viața lor sexuală pe măsură ce îmbătrânesc. Vor fi în continuare interesați în a întreține relații sexuale cu partenerul? Bărbații și femeile răspund diferit la modificările dorinței sexuale, pe măsură ce înaintează în vârstă.


Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, dorința sexuală scade odată cu vârsta. Cu toate acestea, testosteronul, hormonul care controlează apetitului sexual la bărbați, nu se oprește niciodată să fie produs în întregime. Unii bărbați care au între 70 și 80 de ani au un libido activ chiar și când nivelurile de testosteron sunt scăzute.

La 20 de ani

Până în momentul în care femeile împlinesc 20 de ani, majoritatea au perioade menstruale regulate, iar apetitul sexual poate varia. „În preajma ovulației, adică în momentul de maximă fertilitate, femeile sunt mai interesate de sex și au mai multe șanse să aibă orgasm, decât femeile care urmează să fie la menstruație“, spune Anita H. Clayton, profesor asociat și vice-președinte al departamentului de medicină și psihiatrie de la Universitatea din Virginia Health System, în Charlottesville.

Contrar percepției generale, femeile care au în jur de 20 de ani nu au o „poftă nestăpânită“ din punct de vedere sexual. Multe femei tinere se confruntă cu probleme de identitate și sunt nemulțumite de corpul lor. În același timp, ele încearcă să se afirme profesional și să-și găsească un partener.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Chicago, femeile necăsătorite au șanse duble să aibă o teamă cu privire la performanțele lor sexuale și au dificultăți în a atinge punctul culminant, față de cele căsătorite. Specialiștii spun că interesul sexual al unei femei este mai mare atunci când ea este într-o relație stabilă și că femeile care au relații intime mai puțin de o dată pe săptămână sunt mult mai susceptibile de a avea cicluri menstruale neregulate și probleme de ovulație decât cele care fac acest lucru săptămânal.

Cea mai populară formă de contracepție pentru femeile de 20 de ani este pilula contraceptivă. Dar, deoarece suprimă producția de testosteron, unele femei consideră ca pilula subminează, de fapt, dorința.


Te-ar mai putea interesa:

- Arome la-ndemână care trezesc dorința sexuală

 - 5 lucruri care ucid dorința sexuală


La 30 de ani

Până în momentul în care femeile au împlinit 30 de ani, cele mai multe au o relație solidă. Stresul că trebuie să aibă grijă de un copil și cel legat de serviciu pot diminua dorința sexuală.

Multe femei consideră că după ce apare copilul în viața cuplului, sexul trebuie să treacă pe planul secund. Această diminuare a dorinței poate fi atribuită, în parte, epuizării, dar de vină este și nivelul de testosteron care scade aproximativ cu jumătate după naștere.

„Este comun pentru cupluri să aibă doar una sau două întâlniri sexuale până după ce se naște copilul“, spune Louann Brizendine, co-director la Universitatea din California, San Francisco.

Mamele care alăptează pot fi neinteresate de sex. Alăptarea determină eliberarea hormonului prolactină, care poate suprima ovulația și estrogenul, precum și testosteronul, hormoni care influențează dorința sexuală. Specialiștii spun că mamele care alăptează se confruntă cu echivalentul menopauzei.

Chiar dacă nivelul hormonilor este normal, „meseria“ de părinte poate scădea apetitul sexual. Între cerințele de la muncă, menaj și grija copiilor, femeile în jurul vârstei de 30 de ani sunt sub o presiune foarte mare.

La 40 de ani

Vârsta de mijloc este considerată de specialiști un moment de redeșteptare din punct de vedere sexual. Multe femei consideră că sunt mai puțin afectate de stres și nu mai au incertitudinea financiară. Toate acestea subminau dorința sexuală în jurul vârstei de 30 de ani. Cele care au puțin peste 40 de ani au timp și energie să se bucure de acest aspect al vieții lor.

La 50 de ani

Când femeile intră în menopauză, de obicei, la vârsta de 51 de ani, aproximativ 40% dintre ele încep să experimenteze o scădere semnificativă a interesului sexual sau pot avea un fel de disfuncție. O dată cu menopauza, scade și nivelul estrogenului, hormonul care ajută la lubrifierea vaginului și care crește fluxul de sânge către organele genitale. Scade, de asemenea, și testosteronul.

După 60 de ani

Potrivit unui studiu publicat în „Journal of the American Geriatric Societ“, femeile cu vârste cuprinse între 60 și 89 de ani spun că sunt mai fericite cu viața lor sexuală, chiar și atunci când starea generală de sănătate nu este bună. Cercetătorii spun că deși funcția sexuală, inclusiv dorința, excitarea și capacitatea de a avea orgasm, sunt în declin odată cu vârsta, femeile au rămas, în general, mulțumite de viața lor sexuală.

La bărbați

O dată cu înaintarea în vârstă și bărbații se confruntă cu anumite probleme care scad dorința sexuală. Cei mai în vârstă ar putea avea nevoie de o perioadă prelungită de stimulare fizică mai intensă pentru a avea erecție.

Totodată, presiunea ejaculării scade o dată cu vârsta, iar perioada în care pot avea orgasme se rărește. Dacă la 20 de ani bărbații pot avea un orgasm la 30 de minute, la 40 de ani pot avea un orgasm la 3-4 ore.

Dr. Răzvan Costache
medic specialist medicină internă, medicină generală, ecografie, Rețeaua privată de sănătate Regina Maria

O dată cu înaintarea în vârstă, scade dorința sexuală din cauza modificărilor fiziologice hormonale, afecțiunilor cardiovasculare, tulburărilor neurologice, bolilor cronice, cum ar fi insuficiența renală sau hepatică, diabetul zaharat, alcoolismul și a disconfortului provocat de simptomele acestor afecțiuni.

Cele mai importante metode de combatere, pe lângă tratamentele medicamentoase aferente afecțiunilor, sunt: atitudinea pozitivă, activitate fizică ușoară regulată, dieta echilibrată, limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat, reducerea stresului, a anxietății și comunicarea cu partenerul.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Zgabeata Iftode | 07 august 2014, 03:54
relativ da
2 Postat de: Larisa | 16 octombrie 2014, 19:48
Oferta locuri de munca sigure! 
Tot mai multi oameni sunt multumiti, pentru ca oferim imediat contract legal si dovada platii! Primele plati au fost trimise! Seriozitatea noastra este absoluta! Lucrati 3 ore pe zi ca operator online si castigati 300 dolari lunar!
Detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
3 Postat de: Lupsa | 02 mai 2015, 07:28
Indiferent ce fel de viaţă trăim, noi i-am desenat proiectul. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email:[email protected]
4 Postat de: Florin | 02 august 2015, 16:17
Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email:[email protected]
5 Postat de: Georgeta | 03 august 2015, 05:12
Munca la domiciliu ! Cautam persoane din toate judetele tarii, interesate si serioase pentru a lucra de acasa,la un proiect de prestigiu.Venituri motivante ! Pentru detalii mai multe, la adresa de email : [email protected]
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »