Sanatatea ta / Ce te doare »

Cum să previi meningita și complicațiile acesteia

Autor: Marina Ionescu | 19 iunie, 15:55 | 0 comentarii

Meningita este o boală infecțioasă care afectează membranele (meningele) capului și ale coloanei. Este o afecțiune teribil de periculoasă dacă nu este observată și tratată la timp.

De obicei, cei mici, adolescenții și tinerii sunt cei mai predispuși la infectarea meningelor. Netratată la timp poate duce la deces, prin septicemie (infectarea sângelui).

Cum să o recunoști

Primele simptome că poți suferi de meningită sunt acestea: febră (peste 38 C) sau mai mare, durere de cap foarte puternică, stare de rău, senzație de disconfort  vizual la lumină puternică.  Alte simptome pot fi: înțepenirea gâtului, erupție cutanată, convulsii, somnolență și lipsă de reacție. Nu este obligatoriu să apară toate simptomele, ci diferă de la caz la caz. Dacă suspectezi că micuțul sau cineva apropiat suferă de meningită sună la 112.

Info

Despre meninge trebuie să știi că reprezintă 3 straturi de ţesut conjunctiv (pia mater, arahnoida şi durei mater).

De ce apare

Fiind o boală infecțioasă, ea apare din cauza unor infecții virale sau provocate de bacterii ori fungi. Specialiștii explică faptul că cele cauzate de bacterii nu-s foarte des întâlnite însă pot fi mult mai grave decât cele provocate de virusuri.

Știai că...

... odată cu introducerea vaccinului pneumococic, au scazut ratele de îmbolnăvire de meningită de acest tip la copii și la adulți?

Cum se transmite

Meningita se poate lua prin tuse, strănut, sărut, dacă folosești tacâmurile sau periuța de dinți a unei persoane infectate. De multe ori, se poate întâmpla ca unele persoane să fie doar purtătoare ai bacteriilor sau virusurilor, nefiind infectate și neprezentând simptome. Au aceste bacterii la nivelul gâtului sau nasului și-i pot contamina pe ceilalți prin mijloacele de trasmitere de mai sus.

Meningita bacteriană

De regulă, bebelușii de până în 3 luni se pot îmbolnăvi de meningită din cauza unor streptococi și bacterii, spre exemplu, Escherichia coli și Listeria monocytogenes. Copiii, dar și adulții pot lua Neisseria meningitidis și Streptococcus pneumoniae, îmbolnăvindu-se astfel de meningită. Pentru persoanele adulte, cele 2 reprezintă principala cauză de îmbolnăvire de meningită. Listeria monocytogenes repezintă o primă cauză a îmbolnăvirii persoanelor trecute de 50 de ani.

Complicații

Cei care sunt tratați rapid, încă de la primele semne ale bolii își revin cu totul, însă există și unele situații când unii bolnavi rămân cu sechele pe termen lung, relatează nhs.uk. Printre problemele grave care pot apărea se află și acestea: pierderea parțială sau totală a vederii sau a auzului, dificultăți mari de memorare și deficit de atenție, epilepsie. De asemenea, pot fi prezente și acestea: tulburări de coordonare sau de mișcare și mai grav, pierderea membrelor, fiind necesară amputarea acestora.

Meningita virală

Printre virusurile care duc la meningită se află acestea: virusul Herpes simplex de tip 2, virusul Varicella zoster, virusul urlian, HIV și VCML.

Meningita cauzată de fungi

HIV/SIDA, anumite medicamente (spre exemplu, cele care se administrează după transplantul de organe) ori pierderea capacității de apărare a organismului (din cauza îmbătrânirii) sunt factorii declanșatori ai meningitei provocate de fungi. Debutează cu simptome precum migrenele și febra.

Așa preîntâmpini îmbolnăvirea!

În ziua de azi există câteva vaccinuri care îi protejează pe micuți de anumite cauze ale meningitelor. Pentru meningita de tip B se face 1 vaccin copiilor de 8 săptămâni, urmând să li se mai administreze 1 doză la 16 săptămâni și apoi la 1 an. Mai există și vaccinul care se face bebelușilor la 8, 12 și 16 săptămâni. Vaccinul pneumococic pentru micuții de 8, 12 și 16 săptămâni; vaccinul pentru meningita de tip C este pentru bebelușii de 12 săptămâni și 1 an. De asemenea, se administrează și adolescenților.

Cum se pune diagnosticul

Pentru a se pune un diagnostic corect medicul efectuează o puncție lombară. Se va introduce 1 ac în coloana vertebrală pentru a se lua o mostră de lichid cefalorahidian.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »