Sanatatea ta / Ce te doare »

Cum să previi formarea cariilor

Autor: Cristina Popescu | 11 februarie, 16:40 | 1 comentariu

Înainte de apariţia propriu-zisă a cariei, există însă un proces de acumulare a bacteriilor care, împreună cu resturile alimentare şi saliva, formează un biofilm subţire cunoscut sub denumirea de placă dentară.


În momentul în care consumi alimente sau băuturi cu concentraţii ridicate de carbohidraţi, bacteriile din placa dentară transformă aceşti carbohidraţi în energie pentru supravieţuirea lor şi astfel sunt produşi acizii, care în timp distrug straturile dentare şi astfel ia naştere caria.

Astfel, cariile apar ca urmare a nerespectării igienei orale, consumului crescut de alimente bogate în zahăr, fumatului, stresului etc.

Iată, așadar, ce reguli trebuie să urmezi pentru a preveni formarea cariilor!

Evită alimentele bogate în zahăr

Din această categorie fac parte prăjiturile, bomboanele, sucurile și băuturile acidulate, acestea deteriorând dramatic dinții.

În ceea ce îi privește pe copii, obișnuiește-l pe cel mic să consume fructe în loc de dulciuri. De asemenea, este important ca micuțul tău să se spele pe dinți și să folosească ața dentară după ce mănâncă ceva dulce, iar în cazul în care nu este acasă, învață-l să-și clătească gura cu apă.

Mese la ore fixe

Programează-ți mesele la ore fixe și mănâncă de patru ori pe zi: mic dejun, prânz, o gustare și cină. Periază-ți dinții după fiecare masă pentru a evita depunerea alimentelor între dinți.

Un periaj corect

În primul rând, o igienă orală corectă se face prin respectarea unei reguli simple: dinții se spală de cel puțin două ori pe zi - dimineața (după micul dejun) și seara. De asemenea, este important să ajungi cu periuța de dinți pe toată suprafața danturii.

Folosește ața dentară

Ața dentară te ajută să elimini toate resturile alimentare dintre dinți, resturi pe care, în mod normal, o periuță de dinți obișnuită nu o poate face. Folosește ața dentară o dată pe zi, de preferință seara.

De asemenea, este indicat să folosești ața dentară după ce ai mâncat produse de patiserie, prăjituri, cereale sau orice alimente care conțin zahăr, întrucât acestea atacă dinții.

Mestecă bine alimentele

În acest mod, vei evita depunerea resturilor de mâncare în spațiile dintre dinți, mai ales atunci când nu ești acasă și ața dentară nu îți este la indemână.
Lămâia, un remediu excelent în prevenirea cariilor

Apa cu lămâie poate înlocui cu succes apa de gură după periajul clasic datorită PH-ului său acid, care înlătură elementele ce pot deteriora smalțul dinților.

Importanța dușul bucal

Duşul bucal (irigatorul bucal) este un instrument folosit pentru igiena dentară. Duşul bucal funcţionează pulsând jeturi de apă cu viteză  mare (până la 40.000 de pulsaţii pe minut) către dinţi şi către gingii, eliminând resturile alimentare şi stimulând circulaţia sangvină la nivelul gingiilor.

Există spaţii în gură la care accesul cu periuţa dentară este chiar imposibil şi aţa dentară împreună cu apa de gură sunt uneori insuficiente. Aceste locuri sunt reprezentate de ultimele măsele, spaţiile dintre dinţi (în special la dinţii înghesuiţi), de aparatele ortodontice, lucrările dentare şi coroanele pe implant. În aceste zone, unde este redus atât accesul cât şi vizibilitatea, duşul bucal este singurul care poate curăţa mai bine. Dușul bucal se folosește înainte de periajul dentar pentru a elimina resturile alimentare greu de îndepărtat cu periuța.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Negru Vasilica | 14 februarie 2016, 18:26


Castigi garantat! Nu conteaza daca esti student, casnica, somer sau angajat! Daca vrei sa castigi niste bani in plus, aici chiar poti sa castigi! Avem o echipa minunata si un program pas cu pas, special conceput pentru ca tu sa reusesti in cel mai scurt timp sa-ti rotunjesti veniturile! Garantat! Cere acum mai multe informatii la adresa noastra de email:[email protected]
Adauga un comentariu »