Familia ta / Copii »

Cum să-l faci pe cel mic să aibă încredere în el

Autor: Marina Ionescu | 16 mai, 13:25 | 1 comentariu

Sigur ți-ar plăcea ca mândrețea ta de copil să fie sănătos și fericit. De asemenea, ai vrea să fie cuminte, să învețe bine și să facă sport. Totuși cum rămâne cu încrederea în sine?


Unele mămici sunt ultraprotectoare cu copiii lor și în loc să-i lase să-și clădească un drum spre o viață de adult independent, ele îi dădăcesc, le fac toate poftele și îi laudă în exces.

Mediul familial

Este important pentru cel mic să crească într-o familie iubitoare, înconjurat de dragoste și atenție. De la ambii părinți poate învăța cum să se comporte și cum să se descurce mai târziu în viață. O copilărie fericită poate fi pentru mulți copii o rețetă pentru a deveni adulți încrezători în forțele proprii.

Responsabilizează-ți copilul

Dacă atunci când era micuț, de câțiva anișori, nu putea să îndeplinească singur anumite sarcini, odată ce a înaintat în vârstă, odrasla ta poate deveni un ajutor în casă. Nu uita că a crescut și nu mai e bebeluș, așadar când se ridică de la masă, roagă-l să-și spele farfuria. În weekend ia-l cu tine la cumpărături să vadă cum se face piața, apoi după ce e stăpân pe el și a înțeles valoarea banilor, trimite-l singur. Va căpăta încredere în el știind că i-ai acordat acest rol.

Dacă nu-i place cum arată camera lui și vrea o schimbare ai putea, dacă îți permite bugetul să îl întrebi ce anume i-ar plăcea și apoi veți hotărî împreună ce trebuie cumpărat. De asemenea, puteți face o schemă pentru a „vizualiza“ cum va arăta camera după schimbările făcute. Dacă își dorește să-și pună abțibilduri sau afișe cu vedetele preferate nu îi îngrădi dorința. De la o anumită vârstă îi poți spune să dea singur cu aspiratorul la el în cameră, să-și spele lucrurile și apoi, după ce s-au uscat să și le aranjeze frumos pe rafturi.

Susține-l

Observi că îi place o limbă străină, cumpără-i cărți, dvd-uri și înscrie-l la un curs pentru a o învăța mai bine. Dacă îi place engleza îi poți cumpăra cărți în engleză și vă puteți uita la filme nesubtitrate. Mai poți face conversație cu el în acea limbă. Dacă vrea să facă balet sau să picteze ori să practice un sport, investește în el și în talentul său. Evident că nu trebuie să-l forțezi să studieze ceva ce de fapt ție ți-ar plăcea să practici. Dacă unui copil i se impune să se apuce de un anumit hobby și el nu vrea asta, va fi traumatizat și poate va ajunge să urască acel lucru.

Fii alături

Dacă are un examen, sigur și-ar dori să-i fii alături pentru a-l susține. Nu lipsi de la evenimentele importante din viața lui. Întotdeauna spune-i că dacă vrea să obțină un lucru, trebuie să lupte pentru el și să persevereze. Să nu se dea bătut. Lasă-l să cadă, lasă-l să-și asume riscuri, să facă alegeri și să rezolve probleme. Pe măsură ce va crește și va deveni adult va trebui să se descurce singur și nu să fie tot timpul împins de la spate.

Lauda dusă la extremă

Nu-i faci bine copilului dacă îl lauzi tot timpul și pentru lucruri minore. Dacă tu continui să-i spui neîncetat că este nemaipomenit și ca el nu e nimeni, va crede că mai bun ca el nu există și nu va mai lupta pentru ceea ce-și dorește. Va deveni îngâmfat, iar încrederea va fi de fapt o chestie superficială, el neluptând pentru ceea ce vrea mai departe. Trebuie să-i explici că doar prin exercițiu, prin succese dar și eșecuri va reuși, învățând lecțiile vieții. De asemenea, dacă a avut un spectacol și s-a încurcat și tu îi zici că a fost minunat deși el știe că a greșit îl faci să nu mai creadă în cuvintele tale și nici în alte laude care câteodată pot fi binemeritate.

Doar critici constructive

Dacă te arăți dezamăgită când el ia o notă mică sau nu ia premiul I, ori nu câștigă nu știu ce concurs și începi să-i arunci cuvinte dureroase cum ar fi, „ești un dezastru“, „fără mine ești zero“ etc, copilul va începe să nu mai aibă încredere în el, va fi debusolat și chiar va crede că nu e bun de nimic. Așadar, în loc să-l desconsideri, spune-i pe un ton calm, ca și cum ai fi un prieten de vârsta lui, ce a greșit și ajută-l să înțeleagă ce e de făcut în acest sens.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Dan | 19 mai 2017, 04:07
CASTIGURI ONLINE: NOI AM DAT DEJA EXTRA-BONUS 250 DE DOLARI! Lucrati acasa, la calculator, in timpul liber. Pe langa alte tipuri de castiguri, noi am dat deja și extra-bonus 250 DE DOLARI CHIAR DIN PRIMA LUNA a seriei de activitati speciale lansate la data de 12 aprilie 2017. Suntem pregatiti sa va ajutam pas cu pas, in asa fel incat sa castigati sigur, simplu si comod bani. Oferim si solicitam SERIOZITATE! Nu ne cautati decat dupa ce v-ati hotarat cu seriozitate! Cereti detalii mai multe la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »