Sanatatea ta / Ce te doare »

Cum poți să scazi nivelul trigliceridelor

Autor: Claudia Georgevici | 30 martie, 10:30 | 0 comentarii | 3124 vizualizari

Grăsimi provenite din alimentație sau fabricate de organism, trigliceridele reprezintă una dintre cele mai importante rezerve energetice ale corpului. Totuși, ele devin periculoase atunci când, la fel ca și colesterolul LDL, au valori prea mari.


Articole similare:

Trigliceridele sunt molecule lipidice alcătuite din diferite tipuri de acizi și sunt prezente în celulele grase (adipocite) și în sânge. Majoritatea acestor grăsimi provin din alimentație, o mică parte fiind sintetizată la nivelul ficatului.

În urma digestiei, excesul de calorii din alimente se depozitează în adipocite ca trigliceride. Acestea formează un adevărat rezervor energetic necesar pentru susținerea activităților cotidiene. De asemenea, trigliceridele transportă vitaminele liposolubile (A, D, E și K) în sânge.

Ce factori le influențează nivelul

O alimentație dezechilibrată, bogată în grăsimi, și, mai ales, consumul excesiv de alcool și/sau de zahăr duc la creșterea nivelului de trigliceride.

De cele mai multe ori, hipertrigliceridemia este asociată cu obezitatea, cu diabetul zaharat tratat incorect, cu bolile de rinichi (mai ales cu insuficiența renală cronică), cu afecțiunile endocrine (hipotiroidia), precum și cu administrarea unor medicamente (betablocante, diuretice, corticosteroizi, interferon, contraceptivele orale care conțin estrogen).

De asemenea, creșteri temporare ale trigliceridelor pot fi întâlnite și în sarcină. În schimb, dozele mari de vitamina C și heparina pot duce la scăderea acestor grăsimi în sânge, același efect avându-l și slăbitul.     

Obiectiv: sub 150 mg/dl

La multe persoane, creșterea nivelului trigliceridelor se asociază cu excesul de colesterol „rău“. De altfel, majoritatea medicilor recomandă dozarea lor concomitentă.

Concentrația normală a trigliceridelor trebuie să fie sub 150 mg/dl, valorile peste acest nivel fiind definite ca hipertrigliceridemie. În acest caz, medicul de familie recomandă un regim alimentar echilibrat, renunțarea la alcool și la tutun și 30 de minute de mișcare zilnică.

Dacă, după modificarea stilului de viață, trigliceridele nu scad sub 150 mg/dl, se recomandă tratamentul medicamentos (cu statine, fibrați, ulei de pește).

Terapia trebuie inițiată numai de medic, care va alege cel mai potrivit tip de medicamente, în funcție de eventualele probleme de sănătate ale pacientului. Este bine de știut că tratamentul medicamentos trebuie să fie administrat pe perioade lungi.                

Când există riscul de pancreatită acută

Dacă valoarea trigliceridelor depășește 500-1000 mg/dl, este foarte posibil să apară o afecțiune gravă, pancreatita acută, care reprezintă inflamația pancreasului.

Se manifestă printr-o durere puternică în partea superioară a abdomenului, sub stern, care poate iradia spre spate, precum și prin febră, ritm cardiac rapid, stări de vomă și de greață. Pancreatita acută este o urgență medicală, de aceea, prezentarea la medic nu trebuie amânată.  

De asemenea, hipertrigliceridemia este factor de risc și pentru apariția bolilor cardiovasculare, mai ales când se asociază cu nivelul crescut al colesterolului „rău“, cu sedentarismul, cu hipertensiunea arterială și cu obezitatea. Este bine de știut că și în cazul în care colesterolul are limite normale, hipertrigliceridemia este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral și pentru infarct.
 
INFO: Creșterea peste 150 mg/dl a trigliceridelor este prezentă la aproape 30-40% din populația adultă din țara noastră.

 Cum interpretezi analizele

La fel ca și colesterolul, nivelul trigliceridelor este determinat cu ajutorul analizelor de sânge. Trigliceridele se dozează pe stomacul gol, după un repaus alimentar de 12 ore. Iată cum descifrezi rezultatul!

NORMAL: < 150 mg/dl

Crescut la limită: 150 – 199 mg/dl

Crescut: 200 – 499 mg/dl

Sever: ≥ 500 mg/dl

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »