Sanatatea ta / Ce te doare »

Cum ne protejăm de radiațiile mobilului

Autor: Claudia Georgevici | 30 aprilie, 08:10 | 7 comentarii

În timp ce unele studii arată că folosirea telefonului portabil poate dăuna sănătății, altele susțin că nu există motive de îngrijorare. Pentru reducerea posibilelor riscuri pe care radiațiile telefonului mobil le-ar putea avea asupra corpului, este recomandată limitarea folosirii acestuia. Copiii nu ar trebui să vorbească la mobil, organismul lor fiind mai vulnerabil.


Telefonul mobil este o sursă de radiații, iar efectul acestora asupra sănătății depinde de cantitatea de unde emise, de durata de expunere și de intensitatea câmpului electromagnetic. Undele emise de telefonul portabil duce la o ușoară creștere a temperaturii din țesuturi, pe care corpul o elimină prin procesele normale de termoreglare.

Unele cercetări au subliniat că folosirea îndelungată a telefonului mobil poate produce dureri de cap, pierderi de memorie, insomnii, boli cardiovasculare, cancer cerebral, dereglări hormonale și slăbirea sistemului imunitar. Totuși, nu există dovezi suficient de clare privind efectele negative ale acestor radiații asupra corpului uman. Medicii au observat însă că persoanele care vorbesc mai mult de două ore pezi la mobil au mai des simptome precum dureri de cap, senzația de amețeală și greutate de concentrare. Medicii îi avertizează pe părinți să nu îi lase pe copii să vorbească la telefonul mobil, în cazul celor mici rata de absorbție a undelor electromagnetice fiind mai mare.

Semnal slab, risc mai mare

Atunci când semnalul este scăzut, undele electromagnetice sunt mai crescute. În această situație, telefonul emite la maximum, pentru a menține semnalul cât mai bun. De aceea, este recomandabil să se evite conversațiile telefonice în tren, în metrou, la munte sau oriunde semnalul este mai slab. Când totuși convorbirea telefonică este urgentă în timpul călătoriilor, este bine ca aceasta să fie limitată. De asemenea, câmpul electromagnetic este mai puternic și în spațiile închise.

Telefonul nu trebuie ținut aproape de corp

Ținerea telefonului departe de ureche ajută la diminuarea efectului undelor electromagnetice asupra organismului. Mai ales atunci când se apelează un număr, este indicat ca mobilul să nu fie ținut aproape de ureche, deoarece aparatul își mărește puterea de a emite radiații în comparație cu cea din timpul conversației. Aparatul trebuie apropiat ușor doar după ce s-a stabilit contactul cu persoana apelată.

De asemenea, telefonul nu trebuie ținut la gât sau la curea, deoarece, chiar și în absența convorbirii, aparatul se conectează la o rețea. Este indicat ca telefonul să fie ținut într-o husă de piele, în geantă. În timpul nopții, mobilul trebuie închis; în cazul în care este nevoie să rămână deschis, este indicat ca aparatul să nu fie ținut în camera în care se doarme.

Căștile cu fir, de ajutor

Folosirea hands-free-ului cu fir expune vorbitorul la o intensitate mai scăzută a radiațiilor, deoarece mobilulul este ținut departe de cap. De asemenea, se reduce expunerea la radiații dacă vorbitorul dă telefonul pe speaker sau dacă scrie un mesaj în loc să vorbească la telefon.

Ce este SAR?

Înainte de a cumpăra un telefon mobil, este bine să se cunoască valoarea SAR a acestuia. În mod normal, telefoanele mobile ar trebui să aibă menționat în cartea cu date tehnice ale aparatului valoarea SAR (Specific Absorption Rate), adică rata de absorbție specifică. Aceasta măsoară cantitatea de radiații absorbită de organism în timpul utilizării telefonului mobil. Limita de siguranță admisă în Uniunea Europeană este de 2 Wați pe kilogram.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Marcel | 10 iulie 2013, 06:21
Radiatiile electromagnetice pot fi ecranate, in locuinta, in proportie de peste 99% cu ajutorul unor perdele antiradiatii cu fir metalic si a unor vopsele speciale de ecranare. Produsele se gasesc si in Romania pe www.safesolution.ro
2 Postat de: Fukushima Zilnica | 02 septembrie 2014, 02:32
Ia masurati voi si expunerea totala in care ne scaldam in fiecare moment de la toate aparatele mobile si wireless din jur, nu doar de la telefonul propriu, si atunci spuneti-ne cat e de nociv, sa vedem daca mai aveti dubii.
3 Postat de: Marina | 30 aprilie 2015, 06:04
Voința și dorința, când sunt combinate corect, fac o pereche irezistibilă. Asta

scrie celebrul Napoleon Hill în cartea ”De la idee la bani”. Căutăm urgent

colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic

la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți

mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]
4 Postat de: Vasile | 30 aprilie 2015, 07:48
Vrei sa lucrezi? Vrei sa nu mai depinzi de sefi? Vrei cistigi? Vrei sa-ti organizezi cind, unde si si cit sa lucrezi? Acum ai sansa!!!! NU este necesara nici un fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero sub forma a 12 lectii prin email.
Cerinte:
- cunostinte minime PC
- conexiune la internet
- seriozitate
- rabdare
- dorinta sa avansezi si sa inveti ceva nou.
Ca sa te convingi ca tot ce e scris nu e minciuna trimite textul “Info” la adresa de email:
[email protected]
5 Postat de: Costy | 30 aprilie 2015, 09:35
Istoria omenirii este scrisă de cei care şi-au propus scopuri măreţe şi care au persistat cu îndârjire, uneori timp de ani de zile, până le-au atins. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email : [email protected]


Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »