Sanatatea ta / Ce te doare »

Cum depistezi şi cum tratezi intoleranţa la gluten

Autor: Raisa Cristea | 14 ianuarie, 07:40 | 2 comentarii

Intoleranţa la gluten, cunoscută şi drept boala celiacă, apare pe un fond genetic, iar testele disponibile la ora actuală în România permit depistarea predispoziției.


Simptomele intoleranţei la gluten

Tot mai multe persoane sunt diagnosticate la ora actuală cu intoleranță la gluten, numită și boala celiacă. Se estimează că aceasta afectează o persoană din 200, la nivel mondial. În cazul acestor pacienți, consumul de grâu, secară, orz și ovăz, cereale cu gluten, duce la distrugerea mucoasei intestinelor și la asimiliarea incompletă a nutrienților din alimente.

Diareea cronică, durerile abdominale și constipația pot anunța boala celiacă. Însă afecțiunea are și semne atipice precum oboseala prelungită, anemia, dermatita, tulburările menstruale și stomatita.

Când e indicată testarea

„Există anumite situații în care testele sunt indicate. În familiile cu istoric pentru boala celiacă, testarea celorlalți membri, cu sau fără simptome, este necesară cu scopul de a exclude sau confirma prezența predispoziției genetice pentru boala celiacă, predispoziția genetică fiind un factor necesar pentru apariția bolii. Fără factorul genetic predispozant este imposibil să dezvolți boala în viitor”, afirmă dr. Cristina Ailenei, specialist în cadrul Genetic Center.

Medicii recomandă testarea genetică și în cazul bebelușilor care provin din familii unde există boala celiacă. Testarea trebuie făcută înainte de începerea diversificării alimentare.

„Avantajul testului genetic este că nu este influențat de dietă. Celelalte analize necesare diagnosticului de boală celiacă nu pot fi interpretate dacă o persoană a exclus din alimentație glutenul. După 6 luni de dietă fără gluten, se normalizeaza parametrii serologici, se normalizează mucoasa intestinală, astfel că nu mai ai mijloace de diagnostic, dacă aceste teste nu au fost efectuate anterior. În aceste situații, singurul test care ne poate orienta diagnosticul rămâne testul genetic“ , declară specialistul genetician.

Testul genetic pentru boala celiacă este non invaziv, presupune recoltarea unei cantități mici de sânge și se face o singură data în viață. În țările din vestul Europei, această analiză este inclusă în lista celor decontate de casele de asigurări – iar în Spania, de pildă, este cea mai solicitată investigație genetică la nivelul întregii țări.

Ce poate provoca dacă nu e tratată

„Boala celiacă netratată duce la complicații severe pe termen lung precum malnutriția, boli autoimune al ficatului, neuropatie periferică, tumori intestinale maligne. Dieta fără gluten este singura terapie disponibilă și eficientă ce duce la normalizarea parametrilor serologici și la o remisie totală a semnelor clinice. Boala celiacă este mai des întâlnită la femei decât la bărbați”, conchide dr. Cristina Ailenei.

De asemenea, riscul de boală celiacă este mai mare la persoanele cu boli precum diabetul zaharat de tip 1, tiroidita autoimună, hepatita autoimună, sindromul Down, sindromul Williams și sindromul Turner.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Sibnet | 14 ianuarie 2016, 05:50
In alta ordine de idei, daca ai biblioteca acasa si vrei sa o imbogatesti cu inca o carte extraordinara, tocmai ai gasit afacerea care ti se potriveste perfect! Mai pui o carte pe raftul bibliotecii tale personale si pornesti sa castigi bani in cea mai simpla afacere posibila! Ai numai avantaje aici! Si totul e foarte usor! Te ajutam noi sa reusesti! Cere acum detalii la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Aurel Gold | 16 ianuarie 2016, 05:11
Pe piata romaneasca au aparut de curand produse de panificatie fara gluten de o calitate si un gust deosebit pentru cei cu intoleranta lagluten , mie mi-au placut si lui Mircea Badea deasemeni http://www.mircea-badea.ro/am-spus-pe-post-ca-am-boala-celiaca-si-am-primit-tort-fara-gluten Pofta biuna si multa sanatate !
Adauga un comentariu »