Stil de viata&dieta / Nutritie »

Culorile alimentelor ne influențează apetitul

Autor: Alina Costache | 17 februarie, 16:00 | 1 comentariu

Probabil nu te-ai gândit niciodată că printre cei mai importanți stimuli ai apetitului se numără culoarea alimentelor, care poate avea o influență mai mare decât mirosul sau gustul acestora. Dar ce nuanțe preferă creierul uman atunci când vine vorba de mâncare?


Potrivit unui studiu publicat în revista online „Scientific Reports“, creierul uman este mai atras de o anumită culoare a alimentelor. Între roșii și spanac ce ai alege? Potrivit studiului, tindem să optăm pentru culoarea roșie în detrimentul celei verzi. De unde această atracție instinctivă?

Oamenii de știință au rugat mai mulți voluntari să aleagă între legume de culoarea roșie sau verde. Concluzia a fost că produsele de culoarea roșie au stimulat mai mult creierul, care le-a asociat cu un aport satisfăcător de proteine și de energie.

Nici alimentele de un verde închis nu au fost complet ignorate, în timp ce produsele foarte deschise la culoare au fost asociate cu alimentesărace în nutrimenți.

Roșul, mai apetisant ca verdele

Același studiu arată că, în general, alimentele roșii în forma brută (înainte de gătire) au un aport caloric mult mai ridicat decât cele verzi, care sunt mai dietetice.

Deși în timpul procesului de gătire, fructele, legumele și carnea își schimbă culoarea, creierul continuă să fie atras de nuanța roșie. Mai mult, omul tinde să asocieze culoarea verde cu un gust fad, de evitat, în timp ce preparatele în ton de roșu sunt catalogate ca fiind apetisante, se arată într-un studiu realizat la Universitatea din Washington. Gusturile dobândite prin asociere pot crea așteptări false și altera percepția asupra preparatelor alimentare.

Albastrul, de departe cel mai neatractiv

Totuși, verdele nu este cea mai neatractivă nuanță, când vine vorba de hrană, ci albastrul. Se pare că omul a dezvoltat un instinct primar din a se feri de produsele albastre (cum ar fi murele), pe care, din cele mai vechi timpuri, le-a catalogat ca fiind periculoase, otrăvitoare.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Monica | 17 februarie 2017, 19:52
Oferta pentru toti pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica la oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: [email protected]
Adauga un comentariu »