Actualitate »

Copiii născuţi de mame mai în vârstă, mai sănătoşi

Autor: Raisa Cristea | 20 aprilie, 13:05 | 0 comentarii

Copiii care au mame mai înaintate în vârstă sunt mai sănătoși, mai înalți și au parte de mai multă educație decât copiii care au mame tinere. Motivul este că în țările industrializate, oportunitățile educaționale sunt în creștere, iar oamenii devin din ce în ce mai sănătoși, potrivit sciencedaily.com.


Multe cercetări anterioare sugerau faptul că vârsta înaintată a mamei poate dăuna copilului, fiind legată de posibilitatea dezvoltării sindromului Down, a hipertensiunii sau a diabetului.

Concluziile unui nou studiu realizat de Mikko Myrskyla, directorul Institutului Max Planck pentru Cercetări Demografice (MPIDR) și  Kieronn Barclay de la Școala Economică din Londra, publicat în revista „Population and Development Review”, spun însă că există beneficii dacă o femeie devine mamă la o vârstă înaintată.

Studiul Institutului MPIDR arată că atunci când ai un copil la o vârstă mai înaintată, acesta este mai sănătos, mai înalt și foarte bine educat.

Cercetătorii au folosit datele de la peste 1,5 milioane de bărbați si femei din Suedia, născuți între 1960 și 1991 pentru a examina relația dintre vârsta mamei la momentul nașterii și înălțime, aptitudinile fizice, notele de la liceu și nivelul de educație a copilului. Aptitudinile fizice și înălțimea sunt repere bune pentru starea de sănătate.

Oamenii de ştiinţă au comparat şi fraţii. Aceţştia împărtășesc 50% din gene și cresc în același mediu casnic cu părinții. „Comparând frații care au crescut în aceeași familie, a fost posibil să indicăm importanța vârstei mamei la momentul nașterii”, a declarat Kieron Barclay.

Beneficiile asociate cu a fi născut cu an mai târziu sunt mai mari decât factorii de risc individuali care decurg din a fi născut de o mamă cu vârsta mai înaintată. Trebuie să dezvoltăm o perspectivă diferită asupra vârstei mamei. Viitorii părinți sunt de obicei conștienţi de efectele pozitive”, a spus Mikko Myrskyla.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »