Stil de viata&dieta / Nutritie »

Cele mai bune alimente pentru tiroidă

Autor: Cristina Popescu | 02 martie, 13:15 | 2 comentarii

Tiroida este unul dintre organele de care ar trebui să ai cea mai multă grijă, întrucât are rolul de a elibera hormoni, esențiali pentru buna funcționare a organismului.


Cele mai frecvente boli care pot afecta tiroida sunt hipotiroidia și hipertiroidia. Hipotiroidismul se traduce printr-o glandă tiroidă mai puţin activă şi provoacă letargie, oboseală, pleoape căzute, somnolenţă, umflarea feţei şi a membrelor inferioare. Persoana care suferă de hipotiroidism poate avea poftă de mâncare redusă, colesterolul mărit, constipaţie, dar şi probleme ale pielii.

În schimb, hipertiroidismul, adică activitatea mărită a hormonului tiroidian, se manifestă prin palpitaţii, pierdere în greutate în ciuda apetitului mărit, globi oculari proeminenţi, stări de nervozitate, insomnii, diaree şi colesterol scăzut.

Cauze ale problemelor tiroidiene

1. Congenitale, în cazul hipotiroidismului sau al sintezei deficitare a hormonului tiroidian.

2. În cazul în care organismul suferă de deficienţă de iod glanda tiroidă se măreşte (mai este cunoscută şi sub denumirea de guţă). Pe lângă tulburările funcţionale, guşele de mărimi mari pot apăsa structura gâtului sau a pieptului şi pot îngreuna respiraţie, dar şi înghiţirea alimentelor. În cazul guşei proeminente este necesară o intervenţie chirurgicală.

3. Hipotiroidismul mai poate apărea şi ca urmare a bolii tiroidită Hashimoto. În acest caz tratamentul cu hormini tiroidieni trebuie urmat toată viaţa şi necesită o monitorizare regulată. Deşi este mai puţin întâlnită, boala Graves poate favoriza apariţia hipertiroidismului.    

Pentru a preveni problemele la nivelul glandei tiroide sau accentuarea lor, în special în caz de hipotiroidie, care este o afecțiune mai des întâlnită, este important să se adopte o alimentație bogată în nutrienți pentru a susține buna funcționare a glandei.

Iată așadar alimentele recomandate pentru glanda tiroidă!

Alimente bogate în iod

Din cauza lipsei de iod din organism, problemele tiroidiene pot fi mai greu de controlat. Astfel, consumul de alimente bogate în iod ajută la echilibrarea funcționării glandei tiroide, deoarece stimulează producerea de tiroxină.

Iată câteva surse de iod: ouă, semințe de susan, fructe de mare, migdale, ton, somon, ciuperci, nuci, sarea bogată în iod.

Alimente bogate în fibre

Fibrele sunt importante pentru reglarea funcției metabolice a organismului și previn îngrășarea, în cazul persoanelor care suferă de hipotiroidie. În plus, consumul de fibre ameliorează digestia, controlează nivelul de insulină din sânge și prelungesc senzația de sațietate.

Iată câteva alimente bogate în fibre: fulgii de ovăz, orezul brun, broccoli, merele, porumbul, fasolea, avocado, lintea și perele.

Carnea slabă

Consumul de carne slabă este recomandat în toate dietele, inclusiv în cazul pacienților cu probleme de tiroidă.

Iată câteva exemple de carne slabă: pui, vițel, curcan, iepure și pește.

Alimente bogate în vitamine

Este recomandat să consumăm alimente bogate în vitaminele A, C, E, B2, B3 și B6, ca de exemplu: citrice, cereale integrale, semințe, orez, arahide și ciuperci.

Alimente bogate în zinc

În cazul pacienților care suferă de un exces de hormoni tiroidieni, nivelul de zinc din organism este unul scăzut, astfel că este indicat să suplinim lipsa acestui mineral prin alimentație.

Astfel, zincul se găsește în cantități mari în stridii, germeni de grâu, fulgi de ovăz, carne de oaie, ghimbir, fructe uscate și mazăre.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Tiberiu | 02 martie 2016, 11:48
Ai un scop in viata ? …Vrei sa faci parte din ceva maret si unic cu impact mondial in ce priveste cartile electronice ?…Vrei sa castigi bani muncind acasa cand doresti tu si facand parte dintr-o echipa profesionista si motivata ? …PERFECT , detalii poti obtine aici : [email protected]
2 Postat de: Anemona | 04 aprilie 2016, 08:45
Ieri m-am externat de la spitalul Metropolitan dupa o operatie de tiroida… Din pacate, la mine a fost nevoie de operatie, dar nu pot sa exprim cata recunostina am si eu pentru domnul doctor Stanciulescu. DEsi e o experieta pe care nu vreau sa mi-o amintesc pt ca mi-a fost teribil de frica, domnul doctor m-a ajutat sa para totul mai usor si am trecut cu bine peste asta... Mai rar asa doctori, sa simti ca chiar le pasa de pacienti. Bine, e si spital privat la Metropolitan, nici nu se compara daca ai face astfel de interventii intr-un spital de stat. Sanatate multa!
Adauga un comentariu »