Sanatatea ta / Ce te doare »

Ce trebuie să știi despre cancerul ovarian

Autor: Cristina Popescu | 10 martie, 13:10 | 0 comentarii

Cancerul ovarian este al doilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei, însă rata de mortalitate este destul de mare mai ales că simptomele bolii sunt descoperite, de obicei, prea târziu - 50% dintre femeile diagnosticate cu acest tip de cancer trăiesc până la cinci ani, după ce maladia a fost descoperită.


Nu întâmplător cancerul ovarian a fost numit și ,,ucigașul tăcut'' alături de alte tipuri de cancer, căci simptomele bolii pot apărea în momentul în care maladia se află deja într-un stadiu avansat.

Totuși, medicii susțin că, dacă boala este descoperită la timp, șansele de supraviețuire ale femeilor cresc cu până la 95%. Cancerul ovarian poate apărea la orice vârstă, însă riscul este mai mare după vârsta de 50 de ani.

Iată ce trebuie să știi pentru a putea preveni această maladie!

Adresează-te medicului de la primele simptome

Chiar dacă unele dintre simptome pot fi confundate cu ușurință cu alte boli, cel mai bine este să consulți un medic și să scapi de orice îndoială. Astfel, cele mai frecvente simptome sunt: balonarea, dureri abdominale sau pelvine, pierderea poftei de mâncare sau, dimpotrivă, te saturi prea repede, și incontinență (ai impresia că trebuie să mergi mereu la baie).

Totodată, unele femei au o stare permanentă de oboseală, se confruntă des cu episoade de constipațieau și au dureri în timpul actului sexual.

Apare rar la femeile sub 40 de ani

Aproximativ una din 75 de femei va fi diagnosticată la un moment dat cu cancer ovarian, însă femeile tinere sunt rareori afectate. Riscul unui diagnostic cu cancer ovarian crește începând cu vârsta de 63 de ani, potrivit Societății Americane de Cancer.

Menținerea unei greutăți sănătoase scade riscul de cancer ovarian

Femeile supraponderale (cu 30 de kilograme sau mai mult peste greutatea lor normală) sunt mai susceptibile să dezvolte cancer ovarian decât femeile slabe.
Istoricul familial crește posibilitatea de cancer ovarian

Și nu este vorba doar despre eventualele cazuri de cancer ovarian din familie. Astfel, dacă un membru apropiat din familia ta a suferit de cancer ovarian, mamar sau colorectal, asigură-te că ginecologul tău știe aceste informații.

Femeile care au copii până în 26 de ani sunt mai protejate

De ce? Pentru că orice a ovulației scade dramatic riscul de cancer ovarian, susțin cercetătorii.

Pilulele contraceptive, de ajutor

La fel ca în cazul unei sarcini, pastilele contraceptive te împiedică să ovulezi (la fel ca atunci când ești însărcinată).

Nu mai vrei copii? O metodă contraceptivă permanentă are rol de protecție

Nu îți mai dorești copii? Ei, bine, poți opta pentru contracepția permanentă, cum ar fi legarea trompelor uterine sau histerectomie (îndepărtarea uterului fără a elimina ovarele), deoarece acest lucru scade șansele de a suferi de cancer ovarian.

După legarea trompelor uterine, sângele transportat de la uter către ovare este redus, iar cantitatea de hormoni care ajunge la ovare, implicit potențialul de inducere a cancerului, este cu mult diminuate, susțin medicii.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »