Actualitate »

Ce trebuie să știi dacă ești neasigurat

Autor: Alina Corneanu | 18 august, 10:40 | 0 comentarii | 7689 vizualizari

Dacă plătești asigurarea medicală de stat, se știe că beneficiezi de o serie de analize și de tratamente gratuite anual. Știai însă că și cei care nu sunt asiguraţi au beneficii din punct de vedere medical?

Copiii și studenții nu au nevoie de asigurare

Până la vârsta de 18 ani, toţi copiii au acces gratuit la serviciile medicale de stat. În aceeaşi situaţie sunt şi tinerii cu vârsta între 18 şi 26 de ani, care sunt elevi sau studenţi şi nu realizează venituri din muncă.

De asemenea, femeile însărcinate, cele aflate în concediu de creştere a copilului, pensionarii, veteranii de război şi persoanele cu handicap beneficiază de analize şi de tratament gratuit, fără a achita lunar o sumă către asigurările sociale de sănătate.

Nu plătești la Urgențe

Și adulții care n-au asigurare de stat pot beneficia de asistenţă şi de servicii medicale de urgenţă (consult și tratament). Şi serviciile stomatologice, dar şi cele ce ţin de bolile care pot cauza epidemii (de exemplu TBC) sunt gratuite pentru persoanele neasigurate.

În plus, dacă n-ai plătit asigurarea medicală poți merge gratuit la un cabinet de planificare familială. Constatarea urgenţelor, trimiterea la specialist şi internarea în caz de nevoie sunt alte drepturi medicale de care persoana neasigurată beneficiază.

300 de lei, prețul unei zile de internare

Dacă nu ai un contract cu casele de asigurări de sănătate, te poți aștepta să plătești medicilor sume plecând de la câteva sute de lei. De exemplu, o persoană neasigurată trebuie să achite în jur de 300 de lei pentru o zi de internare într-un spital de stat.

Mai adaugă și costul medicamentelor, al analizelor de laborator şi al altor proceduri medicale, în funcţie de caz. Spre deosebire de serviciile medicale de stat, la privat, ziua de spitalizare poate să coste între 300 şi 900 de lei. 

Info: Neasigurații nu pot beneficia de rețete compensate.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »