Stil de viata&dieta / Nutritie »

Ce se întâmplă în corp când bem alcool

Autor: Claudia Georgevici | 09 februarie, 15:10 | 5 comentarii

Consumat cu moderație, ocazionl, alcoolul nu dăunează persoanelor sănătoase, întrucât organismul găsește resursele pentru a contracara efectele negative ale acestuia. 


Alcoolul declanșează în organism o serie de reacții complexe, prin care se încearcă descompunerea lui. Există mai mulți factori care influențează absorbția băuturilor alcoolice, printre aceștia numărându-se cantitatea lor, sexul (femeile au o toleranță mai scăzută), dar și momentul ingerării (înainte sau după masă).

Cum se metabolizează

Există 3 etape ale metabolizării alcoolului: absorbția, distribuția și eliminarea. Imediat după ce este consumat, alcoolul se absoarbe în organism prin mucoasele gurii, ale esofagului (în cantități mai mici), prin pereții stomacului și ai intestinelor (într-un procent mai mare).

Absorbția are loc mai repede la cei care îl beau pe stomacul gol și mai greu în cazul celor care au mâncat recent (mai ales proteine și grăsimi). De asemenea, se absorb mai repede băuturile cu un conținut mare de alcool (20%).

În câteva minute, are loc distribuția alcoolului în organism, la țesuturi și organe, prin sistemul circulator. Cele mai afectate sunt ficatul și creierul, la nivelul cărora se produc modificări mai mult sau mai puțin grave, în funcție de cantitatea de băutură consumată.

Cea mai mare parte a alcoolului este eliminată prin ficat (95%), restul (5%) fiind înlăturat prin rinichi (urină), piele (sudoare), plămâni (aerul respirat) și prin salivă. La nivelul ficatului, alcoolul este eliminat cu ajutorul unor enzime. Este bine de știut că femeile au o cantitate mai mică de enzime hepatice care metabolizează alcoolul consumat, ceea ce explică de ce ele sunt afectate într-o măsură mai mare de acest viciu.
 
De la euforie la ebrietate


Alcoolul este un produs psihoactiv, adică acționează asupra rațiunii, percepțiilor și comportamentului. În cantități mici, oferă senzația de destindere, de euforie și chiar de excitație, alungând dezinhibarea și timiditatea.

De asemenea, induce logoreea și scade reflexele. În doze mai mari, apare beția (ebrietatea), însoțită de vorbire incoerentă, stare de moleșeală sau somnolență, modificări de dispoziție (euforie, deprimare, agresiune) și de mișcări necontrolate.  

Nu îl combina cu pastilele

Dacă urmezi un tratament medicamentos, este mai mult decât necesar să eviți să consumi alcool, din cauza interacțiunilor posibile. Această combinație nepotrivită poate duce la încetinirea eliminării alcoolului, la limitarea absorbției medicamentelor, ceea ce le face ineficiente, ori  dimpotrivă, la potențarea acțiunii tratamentelor și a efectelor adverse ale acestora.

Băuturile alcoolice nu trebuie asociate cu medicamentele contra hipertensiunii, cu somniferele, cu antidepresivele, cu analgezicele, cu relaxantele musculare, cu statinele și cu medicamentele indicate în diabet. Asocierea alcool – anticoagulante orale sau aspirină crește riscul de hemoragii digestive.

Trebuie evitată și combinația alcool – diuretice (pentru că alcoolul are, la rândul lui, acțiune diuretică, iar asocierea cu astfel de medicamente crește riscul de deshidratare). Alcoolul în asociere cu paracetamolul favorizează leziunile la nivelul ficatului, iar combinat cu antihistaminicele le amplifică acestora efectele adverse (somnolență, dificultăți de concentrare).   

INFO: Alcoolul poate crește tensiunea, lucru care perturbă acțiunea tratamentelor antihipertensive.  

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Alex | 09 februarie 2016, 13:44
Cea mai buna oportunitate a anului! Oferim tuturor o posibilitate reala si extrem de avantajoasa de suplimentare a veniturilor, in timpul liber, cu un program foarte flexibil, fara obligatii de niciun fel. Asiguram instruire gratuita, asistenta pe parcursul activitatii si tot ceea ce e necesar pentru ca dumneavoastra sa castigati bani. Solicitati acum informatii la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Stefy | 19 februarie 2016, 11:01
Castigati bani chiar acum, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam de urgenta persoane serioase care sa colaboreze cu noi intr-o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Oferim si cerem seriozitate absoluta! Pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email:[email protected]
3 Postat de: Gheorghe | 20 februarie 2016, 19:04
Partener firma internationala caut colaboratorii pentru a deveni parteneri intr-o afacere de succes cu castiguri garantate din prima luna, castigurile sunt nelimitate in functie de acitivitatea desfasurata. Cerinte:
- spirit de echipa;
- cunostinte minime operare calculator (word, navigare internet);
- deschis spre nou si spre autodezvoltare;
- persoana pozitiva increzatoare in fortele propii;
- experienta si varsta nu conteaza in aceasta afacere;
Se ofera:
- perspectiva afirmarii intr-un domeniu dinamic si modern;
- posibilitatea de ascensiune profesionala;
- venit motivant pe masura realizarilor.
Detalii la adresa: [email protected]
4 Postat de: Teo | 24 februarie 2016, 22:16

Castigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
5 Postat de: Teo | 24 februarie 2016, 22:17

Castigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
Adauga un comentariu »