Stil de viata&dieta / Ingrijire »

Ce se întâmplă când încetezi să te mai speli pe dinți

Autor: Cristina Popescu | 19 februarie, 14:50 | 1 comentariu

Periajul dinților face parte din ritualul zilnic de igienă și îngrijire corporală, fără de care nu am putea avea o dantură sănătoasă. Astfel, medicii stomatologi recomandă ca igiena dinților să se facă de două ori pe zi - dimineața și seara, înainte de culcare, cu pastă de dinți și ață dentară, pentru a elimina toate resturile alimentare care se adună în spațiile dintre dinți.


Totuși, din diverse motive, există persoane care nu respectă sfaturile stomatologilor și care nu se spală pe dinți...în fiecare zi.

În Spania, de exemplu, o cercetare realizată de Consiliul Medicilor Stomatologi arată că 12% dintre spanioli nu se spală pe dinți în fiecare zi, în timp ce 2,3% din populația spaniolă nu o face deloc.

De asemenea, în cadrul unui studiu realizat de Asociația Stomatologică din Statele Unite, se arată că 30% dintre americani nu se spală îndeajuns de mult și bine pe dinți, în timp ce 23% dintre americani sar peste periajul dinților chiar și două zile consecutiv sau mai mult.

Aceste obiceiuri pot avea efecte devastatoare asupra sănătății orale, pe lângă mirosul neplăcut al gurii și înmulțirea cariilor!

Ce se întâmplă când nu te speli pe dinți o zi

După 24 de ore de la ultima spălare pe dinți, se formează un strat subțire de placă bacteriană, adică un fel de ,,depozit'' de bacterii și microorganisme.
Deși a trecut o zi de la ultima curățare a danturii, aceasta nu este în pericol, însă depășirea acestui termen înseamnă proliferarea bacteriilor și halitoză (respirație neplăcută).

Ce se întâmplă când nu te speli pe dinți o săptămână

În lipsa igienei orale timp de o săptămână, resturile alimentare și de băuturi continuă să se acumuleze, alimentând astfel dezvoltarea bacteriilor și îngroșarea stratului de placă de pe suprafața dinților din care rezultă un miros înțepător și extrem de neplăcut al respirației.

Ce se întâmplă când nu te speli pe dinți o lună

Bacteriiile din gură încep să se descompună după o lună în care dinții nu au mai fost spălați. Acest lucru poate duce la înroșirea și inflamarea gingiilor și crește semnificativ riscul de formare al cariilor, mai ales dacă se vor consuma dulciuri în tot acest timp.

Potrivit stomatologilor, după o lună încep să apară puncte sau pete pe dinți, timp în care are loc decalcifierea smalțului dinților, un semn clar de deteriorare.

Ce se întâmplă când nu te speli pe dinți un an

O persoană care nu s-a mai spălat pe dinți vreme de 365 de zile se confruntă cu o situație gravă: propria salivă este încărcată de bacterii, astfel că este posibil să apară mici cavități și găuri în dinți. Totodată, din cauza plăcii bacteriene, gingiile sunt extrem de inflamate și au o culoare roșu închis.

Efectele negative ale lipsei igienei orale variază în funcție de vârsta genetică a fiecărei persoane și de cât de puternic este organismul.

Însă, în cazul adulților bolnavi sau în vârstă, riscul de pierdere a dinților este foarte ridicat.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Negru Vasilica | 20 februarie 2016, 19:09
Cea mai buna oportunitate a anului! Oferim tuturor o posibilitate reala si extrem de avantajoasa de suplimentare a veniturilor, in timpul liber, cu un program foarte flexibil, fara obligatii de niciun fel. Asiguram instruire gratuita, asistenta pe parcursul activitatii si tot ceea ce e necesar pentru ca dumneavoastra sa castigati bani. Solicitati acum informatii la adresa de [email protected]
Adauga un comentariu »