Sanatatea ta / Ce te doare »

Ce riști dacă obișnuiești să stai mult timp pe scaun

Autor: Cristina Popescu | 28 ianuarie, 08:10 | 1 comentariu

Statul prelungit pe scaun la birou sau lenevitul îndelung pe canapea sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate precum cele cardiace cronice sau chiar moarte prematură.


Tot mai multe studii susțin că persoanele care petrec mai mult de 11 ore zilnic pe scaun, au cu 40% mai multe șanse de a-și diminua speranța de viață cu trei ani.

Pe de altă parte, riscul de a dezvolta anumite boli scade dacă persoana în cauză face cel puțin cinci ore de sport pe săptămână.

Iată, așadar, ce afecțiuni riști să dezvolți dacă petreci multe ore pe scaun!

Circulație periferică deficitară

Proasta circulație periferică poate duce la inflamarea gleznelor, la apariția varicelor și chiar a trombozei venoase profunde. De asemenea, experții în sănătate consideră că munca la birou este responsabilă pentru creșterea cazurilor de osteoporoză, în timp ce lipsa activităților sportive stimulează oasele memebrelor inferioare ale corpului să crească mai groase și mai puternice.

Stări de anxietate

Se ştie deja de multă vreme că un număr mare de ore petrecute şezând dăunează sănătăţii fizice, contribuind la apariţia unor tulburări cronice (cardiovasculare şi metabolice), şi că practicarea unei activităţi fizice nu atenuează complet acest impact. Este motivul pentru care se recomandă celor care lucrează mult în această poziţie să se ridice cel puţin o dată pe oră şi să meargă puţin.

Cercetătorii australieni au comparat rezultatele a circa zece studii anterioare, desfăşurate pe zeci de mii de persoane, arătând că ,,rezultatele sugerează o asociere între timpul petrecut în poziţia şezând şi riscul apariţiei unor tulburări anxioase".

Persoanele supuse studiului au prezentat o serie întreagă de simptome, de la dificultatea de a-şi controla îngrijorarea, exagerarea unor probleme minore, excesul de vigilenţă, la lipsă de concentrare, tensiune musculară, oboseală, somn tulburat.

Oamenii de ştiinţă le recomandă celor care lucrează timp îndelungat în poziţia şezând să se ridice regulat pentru a-şi dezmorţi picioarele, să iasă la aer la ora prânzului (masa nu trebuie servită la birou) şi să facă puţină mişcare la sfârşitul zilei.

Risc crescut de boli cronice

Știai că dacă stai mai mult de șase ore pe scaun zilnic ești mai predispus să dezvolți o boală cronică precum hipertensiune arterială, boli ale inimii, diabet sau cancer? Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat în Australia.

Declinul sănătății mintale

De câte ori nu te-ai cufundat în canapeaua de acasă după o zi stresantă la birou? Un alt studiu a descoperit că un stil de viață sedentar este asociat cu o sănătate mentală precară, mai ales în cazul femeilor. Totodată, sedentarismul încetinește activitatea cerebrală.

Boli ale rinichilor

Cei care stau mai puține ore pe scaun zi de zi au un risc mai redus de a se îmbolnăvi de boli cronice de rinichi. S-a dovedit că acest lucru este valabil mai ales pentru femei - atunci când reduc timpul petrecut în poziția șezut de la opt ore pe zi la doar trei, riscul de a se îmbolnăvi de boli de rinichi scade cu 30%, în timp ce pentru bărbați riscul este de 15%.

Obezitate

Atunci când stai zi de zi multe ore pe scaun riști să te îmbolnăvești de obezitate. Combinația dintre obezitate, nivelurile scăzute de colesterol „bun“, tensiunea arterială mare sau hiperglicemie poate duce la apariția unor afecțiuni grave, cum sunt bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și diabet.

Cercetătorii au descoperit că reducerea expunerii la TV și calculator pentru mai puțin de o oră pe zi în afara biroului, ar putea reduce șansele de a suferi de această afecțiune.

Cancer de colon

Motivul pentru care statul pe scaun favorizează apariţia aceste boli este neclar încă. Însă, oamenii de ştiinţă au formulat o teorie potrivit căreia producerea în exces a insulinei încurajează creşterea în exces a celulelor canceroase.

O altă teorie susține că mișcarea creşte nivelul de antioxidanţi naturali care distrug celulele dăunătoare şi pe cele care care cauzează cancerul, cunoscute sub numele de radicali liberi.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Adriana | 28 ianuarie 2016, 07:30
Colaborare cu castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Selectam urgent persoane din toate localitatile tarii, pentru colaborare part-time sau full-time. Castigurile, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), vin din prima luna, iar activitatea este extrem de simpla. Garantam seriozitate maxima si cerem acelasi lucru. Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email:[email protected]
Adauga un comentariu »