Familia ta / Sarcina »

Ce minuni se petrec pe durata sarcinii în corpul mamei

Autor: Ramona Liță | 20 iunie, 10:45 | 0 comentarii

Sarcina este una dintre cele mai frumoase etape din viața unei femei. Știai că, pe perioada sarcinii, corpul mamei se schimbă continuu și într-o manieră la care nu te-ai fi gândit?


Corpul femeii este una dintre minunile lumii. Pe perioada sarcinii, uterul de la o greutate de aproximativ 50-60 grame, poate ajunge să cântărească până șa 1,5 kilograme, iar după naștere revine la dimensiunile sale normale.

Schimbările ce se petrec în organismul viitoarei mame sunt foarte multe, unele chiar neașteptate precum inima care își mărește la propirul volumul ei sau că poți fi nevoietă să îți schimbi încălțămintea cu un număr sau chiar două.

Pe lângă motivul imens de bucurie, apar fără doar și poate și anumite simptome ce pot fi uneori suportate mai greu, și cel mai bun exemplu sunt grețurile matinale, arsurile la stomac, surplusul de kilograme care este demoralizant pentru mamă, stările alternante de dispoziție.

Părul crește mai repede

Organismul feminin are parte și de hormoni masculini care acum în perioada sarcinii joacă un rol esențial în sporirea pilozității. Pe parcursul celor 9 luni de sarcină cei observa cu părul tău se reface mai repede, crește mai frumos dar și prin locuri pe unde până acum nu te confruntai cu această problemă și este posibil să ai parte și de o schimbare de culoare a pigmentului. Însă nu te panica, după naștere totul va reveni la normal.

Se înmulțesc alunițele

De această problemă se ocupă estrogenul și hormonii de creștere care în sarcină sunt mult mai activi, iar alunițele care se regăsesc în domeniul lor devin mai închise la culoare, se măresc și chiar se înmulțesc. Însă la fel ca în cazul pilozității, după naștere și acest proces revine la normal, nu te panica.

Există riscul ca tot în această perioadă, hormonii masculini prezenți în corpul tău să „te ajute” să îți îngroși vocea, deși astfel de situații au fost semnalate izolat.

Află cum îți poate influența dieta fertilitatea AICI

Crește sensibilitatea gingivală

Hormonii se află într-o continuă mișcare, fapt ce conduce la o creștere a fluxului sangvin în organism,  la sensibilizarea și sângerarea gingivală.

Igiena orală pe parcursul sarcinii joacă un rol extrem de important, mai ales din pricina faptului că sensibilitatea gingivală este o portiță deschisă către infecții și alte afecțiuni ale danturii.

Se slăbesc articulațiile

Din momentul concepției. organismul tău se pregătește intens pentru momentul nașterii, astfel că secretă un hormon numit relaxină care acționează asupra ligamentelor și a articulațiilor. Înmuierea articulară are scopul de a permite trecerea mai ușoară a bebelușului în momentul nașterii.Datorită acestui hormon femeile reușesc să facă față cu brio surplusului de kilograme ce apare.

Știai că..

...bebelușul primește substanțele nutritive înaintea mamei?

...simptomele sarcinii se resimt și în corpul tatălui?

...în această perioadă se dezvoltă cel mai bine simțurile și sensibilitățile viitoarei mame?

...după naștere ți se va face dor de burtică?

...poftele din timpul sarcinii pot avea și alte cauze nu doar sarcina propriu-zisă?

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »