Sanatatea ta / Medicamente »

Ce medicamente nu trebuie luate împreună

Autor: Claudia Georgevici | 11 iunie, 08:15 | 31 comentarii

Mai ales atunci când obişnuim să ne tratăm „după ureche” riscăm să ne trezim cu diverse complicaţii. Află din articolul nostru de ce unele pastile nu trebuie luate niciodată în acelaşi timp.


Indiferent de tratamentul medicamentos pe care îl urmezi, este foarte important să ceri mai multe detalii medicului sau farmacistului despre posibilele efecte secundare şi, desigur, să citeşti prospectul. Administrarea concomitentă a medicamentelor poate duce la amplificarea efectului sau, dimpotrivă, la reducerea acestuia ori pot surveni reacţii secundare grave.

Riscurile sunt şi mai mari la persoanele care urmează tratamente de lungă durată (pentru hipertensiune arterială, pentru scăderea colesterolului „rău” sau pentru bolile cronice), întrucât acestea pot interacţiona, de pildă, cu medicamentele indicate în răceală, gripă sau în unele tulburări digestive.

Aspirina creşte efectul anticoagulantelor

Printre tratamentele care necesită o atenţie sporită se numără anticoagulantele orale (prescrise pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge). De obicei, administrarea acestora se face pe perioade lungi, existând o probabilitate mai mare ca ele să interacţioneze cu alte medicamente.

De aceea, dacă iei anticoagulante, menţionează acest lucru farmacistului în caz că ai nevoie să iei alte medicamente. De pildă, administrarea în acelaşi timp a anticoagulantelor cu aspirină sau cu ibuprofen creşte riscul de hemoragie internă.

La rândul lor, antiacidele (indicate în ulcer sau arsuri gastrice) pot să scadă absorbţia anticoagulantelor. Aspirina trebuie evitată şi de persoanele care urmează tratament cu astm bronşic, pentru că poate favoriza producerea unei crize.

Iei statine? Iată ce antibiotice să eviţi!

Medicamentele indicate pentru reducerea colesterolului „rău” (statinele) pot avea ca efect secundar distrugerea ţesutului muscular scheletic. Acest risc este amplificat de administrarea concomitentă a unor antibiotice precum claritromicina. De aceea, în timpul tratamentului cu antibiotice, statinele trebuie evitate.

Este bine de ştiut şi că eficienţa anticoncepţionalelor poate fi redusă de unele antibiotice cu spectru larg de acţiune, precum ampicilina, amoxicilina, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilina, eritromicina, tetraciclina şi claritromicina. Tetraciclina nu trebuie luată în acelaşi timp cu unele medicamente indicate pentru tratarea acneei (retinoizi), întrucât există riscul producerii hipertensiunii intracraniene.

De asemenea, antibioticele din categoria cefalosporinelor nu se asociază cu diureticele, din cauză că pot surveni complicaţii renale.


Mai poţi citi şi:

 - Aşa păstrezi corect medicamentele

 - Atenţie la medicamentele pentru copii

 - De ce nu au medicamentele efectul scontat


Unele pastile îşi anulează efectul

Medicamentele pentru tratarea arsurilor la stomac (pansamentele digestive) pot împiedica absorbţia altor tratamente sau le poate scădea eficienţa. Din acelaşi motiv, nu se iau împreună antibiotice de tipul doxiciclinei cu carbonatul de calciu.

Antiacidele care conţin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorbţia tetraciclinei, iar eficienţa corticosteroizilor poate fi scăzută de fenitoină (recomandată în epilepsie) şi de rifampicină (indicată în tuberculoză).

Alte combinaţii nefaste

•    Antidepresivele şi anxioliticele (indicate în tratamentul anxietăţii) nu se administrează în acelaşi timp cu anticoagulantele, cu pastilele contra migrenelor sau cu tratamentele contra tusei.
•    Corticosteroizii nu se administrează nici împreună cu unele diuretice şi purgative, existând risc de aritmii.
•    Antihistaminicele potenţează efectul sedativelor, iar metoclopramidul creşte absorbţia paracetamolului.
•    Ibuprofenul poate reduce eficienţa tratamentului hipertensiv.  

Sfaturi pentru a preveni interacţiunile medicamentoase

1.    Informează-ţi medicul sau farmacistul despre tratamentele pe care le iei.
2.    Chiar dacă un medicament se vinde fără reţetă, el poate interacţiona cu alte tratamente pe care le urmezi.
3.    Ţine cont că medicamentele pot interfera chiar dacă le iei la o distanţă de câteva ore.
4.    Nu consuma alcool în timpul tratamentelor.

Atenţie la medicamentele care conţin aceeaşi substanţă activă, dar care au denumiri diferite! Combinarea pastilelor care au acelaşi efect duce la supradozare şi la intoxicaţie.

INFO: Femeile care iau anticoncepţionale ar trebui să evite antiepilepticele.

Dr. Iulia Iordachi,
medic specialist medicină de familie, Medlife Favorit

Ce asocieri trebuie evitate


Unele medicamente nu pot fi administrate împreună, deoarece interacţionează, determinând uneori exagerarea efectelor lor (potenţare, toxicitate) iar alteori duc la diminuarea acestor efecte. Spre exemplu, anticoagulantele orale pot interacţiona cu multe clase de medicamente, crescând asfel riscul lor anticoagulant (sângerare digestivă). Aspirina trebuie evitată de către pacienţii care fac tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene (diclofenac, ketonal) şi steroidiene, pentru a se evita riscul de ulcer.

Nu se asociază nici cu anticoagulante orale, cu diuretice, sulfamide, antidiabetice (risc de hipoglicemie) şi cu antihipertensive. Antibioticele aminoglicozide (streptomicina, gentamicina) nu se asociază cu antibioticele tip cefalosporine, din cauza creşterii riscului de nefrotoxicitate (complicaţie renală).

Eritromicina creşte riscul toxic al carbamazepinei şi al teofilinei. Betablocantele nu sunt compatibile cu antiaritmicele, blocantele de canale de calciu (verapamil, ditiazem), cu antihipertensivele şi cu diureticele (furosemid), deoarece cresc efectul antihipertensiv şi dau bradicardie (scăderea frecvenţei cardiace). Nu se asociază nici cu medicaţie antidiabetică, din cauza probabilităţii de hipoglicemie.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Madalina Iancu | 12 decembrie 2013, 22:14
Imi puteti spune va rog daca metronidazolul in combinatie cu sertralina si magneB6 sunt in regula?
2 Postat de: Maria Petre | 14 decembrie 2013, 05:02
Mi-a fost de mare ajutor acest articol pentru ca eu iau anticoagulante si un anxiolitic . Stiam despre anticoagulant ca nu am voie sa iau aspirina dar restul nu le stiam .
3 Postat de: Budea Georgeta | 12 august 2014, 02:53
am glaucom in fiecare luna fac temperatura mare ma doare in gat nu a gasit nimeni de la ce fac va rog sa imi scrieti ce pastile am voie sa i au ptr temperatura,ca antibiotic mi se da doar augmentin de 875mg/125mg la 12 ore,astept raspuns.va multumesc anticipat.
4 Postat de: Ioana Leonda | 24 septembrie 2014, 20:25
Pentru Dna Budea
Cind faceti temperatura luati trei cirpe inmuiatile in otet diluat putin cu apa si puneti-va o cirpa pe frunte una pe burta si alta pe talpi. Pe loc temperatura v-a scadea. Nu va mai indopati cu atitea medicamente. Corpul trebuie invatat sa se mai si lupte cu microbii.Iar pentru ce faceti in git incercati cu albastru de metil sa va dati in git ca sa va omoare microbii.Sigur aveti un microb acolo care trebuie distrus.Curatati-va limba si gura bine tot timpul si nu o sa mai aveti problema asta.
Multumesc Doamnei doctore de aceste sfaturi, sint excelente!
5 Postat de: Giony | 25 septembrie 2014, 03:19
Cursuri afaceri online GRATUIT. Daca vrei sa inveti cum sa castigi cel putin 300 $ pe luna trimite mesajul “trimite curs” la mail : [email protected] si vei primi toate informatiile necesare.Rog seriozitate ,pentru ca voi lucra numai cu oameni corecti,seriosi ,harnici si perseverenti si care stiu sa astepte rasplata interziata.Drumul este lung si sigur,dar asigura stabilitatea financiara pe viata.
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »