Sanatatea ta / Ce te doare »

Ce măsuri să respecți dacă ai răcit

Autor: Claudia Georgevici | 18 ianuarie, 10:20 | 2 comentarii

Izolarea la domiciliu este necesară atât pentru prevenirea răspândirii infecțiilor respiratorii, cât și pentru grăbirea însănătoșirii.


Persoanele bolnave este bine să nu vină în contact cu femeile gravide și cu copiii. În general, o răceală poate fi „dusă pe picioare“, însă dacă ai gripă, este posibil să fie nevoie de repaus la pat. În acest ultim caz, alege o cameră aerisită, cu temeperatura maximă de 26º C.

•    Consumă multe lichide (supe, apă, ceaiuri, sucuri de fructe), pentru că fluidizează mucozitățile și previn deshidratarea, lucru necesar, mai ales dacă ai febră.

•    Protejează-i pe cei din jur. „Igiena respiratorie înseamnă împiedicarea expunerii persoanelor din jur la secreţiile noastre infecţioase respiratorii (din gură, gât sau nas).

Dacă ești bolnav, atunci când tuşeștii sau strănuţi, trebuie să îți acoperiţi gura şi nasul cu ajutorul unui şerveţel/batistă de unică utilizare (de hârtie); dacă nu ai la îndemână un şerveţel, e mai bine să strănuţi sau să tuşești în îndoitura cotului decât în pumn sau în palmă. Şerveţelele trebuie aruncate la coşul de gunoi după utilizare“, atrage atenția medicul de familie Simona Fărcaș.

•    Dacă ești nevoit să ieși din casă atunci când ai gripă, folosește masca de protecție, care ajută la reținerea secrețiilor respiratorii când strănuți sau tușești.  

•    Nu fuma și evită să inhalezi fum de țigară, pentru că agravează simptomee răcelii și ale gripei.

•    Nu consuma alcool și cafea, pentru că deshidratează.

Sfaturi pentru a previ infecțiile respiratorii

Dacă vrei ca răceala sau gripa să stea departe de tine, este bine să respecți recomandările medicilor privind igiena, alimementația și stilul de viață.

Spală-te cât mai des pe mâini

Știai că peste 30% din bolile infecțioase se transmit prin mâini murdare? De aceea, este foarte important să ne spălăm pe mâini cât mai des.

„Spălatul pe mâini nu trebuie să fie doar o clătire rapidă, ci este indicat să dureze cel puţin 20 de secunde de fiecare dată. Mâinile trebuie să fie frecate una de cealaltă cu apă şi săpun în acest timp, după care săpunul de pe mâini se clătește cu apă din abundenţă. Apoi, mâinile se usucă bine, dacă este posibil cu prosoape de hârtie de unică folosinţă sau cu uscătorul cu aer cald“, recomandă medicul de familie Simona Fărcaș.

Igienizarea mâinilor este obligatorie înainte de a mânca, după suflarea nasului, după folosirea toaletei și după ce ai mers cu mijloacele de transport în comun.

Atunci când nu ai posibilitatea să te speli pe mâini, poți apela la șervețelele umede dezinfectante pe bază de alcool. De asemenea, nu-ți atinge cu mâna nasul, ochii sau gura, pentru că virusurile se pot transmite ușor astfel.    

Evită contactul cu persoanele bolnave

Este bine să menții o distanță de cel puțin un metru față de persoanele care prezintă simptome de răceală sau de gripă. Atunci când acest lucru nu este posibil, limitează timpul de contact. Îndepărtează-te de cei care tușesc sau strănută și nu frecventa locurile aglomerate.   

Ce mai ajută

-    Nu supraîncălzi camera în care dormi. Aerisește cât mai des.

-    Odihnește-te suficient; lipsa somnului slăbește imunitatea.

-    Curăță-ți nasul cât mai des, pentru ca microbii să nu ajungă în sinusuri. Folosește apă de mare pentru igienizarea și umidificarea mucoasei nazale.

-    Sportul, practicat cu moderație, și plămbările în natură fortifică imunitatea.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Nicu | 18 ianuarie 2016, 09:47
Ofertă de muncă! Selectăm colaboratori pentru lucru la domiciliu. Condiții: calculator, conexiune la internet, studii medii cel puțin și cunoștințe de operare cu documente word și pdf. Asigurăm instruire gratuită și contract de comision. Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Mihai | 18 ianuarie 2016, 10:44
Cea mai buna oportunitate a anului! Oferim tuturor o posibilitate reala si extrem de avantajoasa de suplimentare a veniturilor, in timpul liber, cu un program foarte flexibil, fara obligatii de niciun fel. Asiguram instruire gratuita, asistenta pe parcursul activitatii si tot ceea ce e necesar pentru ca dumneavoastra sa castigati bani. Solicitati acum informatii la adresa de email:[email protected]
Adauga un comentariu »