Sanatatea ta / Ce te doare »

Ce înseamnă diagnosticul de cord mărit

Autor: Ramona Liță | 13 septembrie, 16:00 | 0 comentarii

Inima este organul principal al sistemului cardiovascular, situat în cutia toracică, care joacă un rol vital în circulația sangvină și în menținerea vieții.


Stresul, alimentația insuficientă sua incorectă și lipsa ori abuzul de mișcare pot provoca dezechilibre în organismul uman și implicit pot afecta și sistemul cardiovascular.

Astfel, un cord mărit poate fi consecința dilatării( lărgirea atriilor și ventricolelor) sau hipertrofiei cardiace( îngroșarea pereților cordului, în special pereții ventriculari deoarece atriile nu se hipertrofiază).

Ce reprezintă hipertrofia cardiacă

 Hipertrofia poate fi de 2 tipuri. Și anume, excentrică în momentul în care îngroșarea pereților cardiaci este însoțită de dilatare și asta datorându-se unei suprasolicitări de volum și hipertrofia concentrică în care au loc suprasolicitările de presiune cum se întâmplă în cazul stenozei cardiace.

În cazul în care în jurul inimii apar depuneri de grăsime sau se acumulează lichid în pericard avem de a face cu afecțiunea numită cardiomegalie.

Orice problemă apărută la nivelul sistemului cardiac se resimte asupra întregului organism.

Din ce cauză se poate mări cordul

Anumite probleme la nivelul sistemului cardiovascular pot contribui la mărirea cordului, astfel, dacă ai fost diagnosticat cu una din afecțiunile precum  hiperrtensiune arterială, valvulopatii, boli cardiace congenitale, boli pulmonare obstructive ce în timp duc la complicația de cord pulmonar cronic sau insuficiență cardiacă, există un risc mărit de a se instala afecțiunea definită ca fiind cord mărit.

Unele medicamente precum doxorubicina sau sulfonamidele pot favoriza apariția acestei afecțiuni dar și sarcina, o anemie cronică netratată, o uremie crescută în sânge sau afecțiuni ale glandelor tiroidiene în special hiper și hipotiroidismul.

Inclusiv persoanele care fac sport de performanță sunt predispuse la a se confrunta cu problema cordului mărit, afecțiune cunoscută și sub denumirea de cordul atletului.

Află care sunt cele mai bune legume și fructe pentru o inimă sănătoasă AICI

Care sunt semnalele cordului mărit

Deși de cele mai multe ori un cord mărit este asociat cu insuficiența cardiacă, acesta se poate manifesta prin simptome ca tuse la efort, durere toracică de natură cardiacă, palpitații dese, apariția edemelor periferice manifestate prin creșterea în volum a picioarelor dar și ficat mărit și dureros.

În unele cazuri s-a observat și prezența dispneei la efort sau chiar jugularele turgescente adică inflamarea venelor de la nivelul gâtului.

Cum se tratează această afecțiune

În general tratamentul este adresat bolii care a cauzat mărirea cordului și atunci este necesar și un regim alimentar special ținut sub atenta supraveghere a medicului curant. Este posibilă și administrarea de tratament medicamentos și în cel mai rău caz tratamentul chirurgical.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »