Stil de viata&dieta / Nutritie »

Ce este piramida alimentară

Autor: Mădălina Hârjoi | 25 februarie, 10:30 | 3 comentarii

Știai că la baza alimentației echilibrate se află cerealele și că dulciurile și grăsimile trebuie consumate cât mai rar posibil? Specialiștii au realizat o piramidă de care este bine să ținem cont pentru a preveni problemele de sănătate.


Articole similare:

Piramida alimentară este „un sistem cu rol educativ ce se doreşte a sensibiliza populaţia cu privire la aspecte importante ale alimentaţiei: diversitatea, echilibrul dintre grupele de alimente, cantitatea şi calitatea produselor. Baza piramidei cuprinde alimentele menite a ocupa locul principal în meniu, în timp ce vârful reprezintă produsele care trebuie consumate rar“, explică medicul nutriționist-diabetolog Adrian Copcea.

Cum sunt împărțite alimentele

De-a lungul timpului, au fost concepute numeroase piramide alimentare. Ele au fost gândite ca un ghid ilustrat, de forma unui triunghi, împărțit pe 4 straturi, fiecărui nivel fiindu-i indicat o categorie de alimente.

La baza piramidei se află apa. Important este să bem 8-10 pahare de apă pe zi.

Primul nivel al piramidei este format din cereale (grâu, ovăz, orz, mei, secară, porumb, orez), din care ar trebui să consumi în jur de 6-11 porții zilnic.

Al doilea nivel al piramidei este împărțit în două și cuprinde proteinele vegetale: legumele, crude ori sub formă de sucuri, și fructele. Medicii spun că ar trebui să consumi, în mod ideal, între 3 și 5 porții de legume în fiecare zi. Totodată, important este să introduci în dietă între 3 și 5 porții de fructe zilnic. Dacă optezi pentru sucuri, asigură-te că le alegi numai pe cele 100% naturale.

Al treilea nivel al piramidei este reprezentat de lactate și de produsele din carne (de pasăre, de vită, de porc), alături de pește, nuci și ouă. Este recomandat să mănânci între 2 și 3 porții zi de zi.

Nivelul superior al piramidei alimentare, cel al lipidelor, este alcătuit din grăsimi, uleiuri și dulciuri, pe care trebuie să le consumi cât mai rar.

„În termenul <<porţie>> sunt incluse diferite cantităţi etalon din respectivele alimente. Conceptul acestor porţii se suprapune peste recomandarea de a avea în meniu 50-60% glucide (carbohidraţi), 20-30% proteine şi 10-30% grăsimi, o proporţie considerată un standard echilibrat al alimentaţiei sănătoase“, precizează medicul Adrian Copcea.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Claudia | 25 februarie 2016, 09:23
Colaborare cu castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Selectam urgent persoane din toate localitatile tarii, pentru colaborare part-time sau full-time. Castigurile, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), vin din prima luna, iar activitatea este extrem de simpla. Garantam seriozitate maxima si cerem acelasi lucru. Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
2 Postat de: Georgeta | 25 februarie 2016, 09:44
Eşti o persoană energică, perseverentă, răbdătoare care nu se sperie de obstacolele întâlnite pe drumul spre realizarea profesională?
Eşti student, angajat sau pensionar şi doreşti să-ţi suplimentezi veniturile?
Eşti serios şi dedicat muncii pe care o faci şi, foarte important, iubeşti cărţile?
Eşti omul nostru.
Vino alături de noi într-o mare afacere naţională şi mondială.
Poţi desfăşura această activitate la tine acasă. Ai nevoie doar de un calculator, cunoştinţe minime PC, internet, vârsta minimă 18 ani.
E foarte simplu. Dacă eu am putut, poţi şi tu.
Dacă eşti interesat cere detalii la adresa de email: [email protected]

3 Postat de: Manuela | 25 februarie 2016, 11:19
Un proiect care vizează piața mondială de cărți electronice.
Căutăm urgent colaboratori care vor să câștige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima lună!
Tot în funcție de rezultate puteți primi o scrisoare de recomandare care va contribui enorm la CV.
Oferta este pentru toate localitățile țării. Lucrați în timpul liber sau full-time, la alegere.
Activitatea este foarte ușoară. Cerem și oferim seriozitate.
Lucrați de acasă. Tot ce aveți nevoie este un calculator cu conexiune la internet și atenție la detalii.
Este o oferta de nepierdut. Pentru mai multe informații, contactați-ne la adresa de mail indicată mai jos.
CERINȚE:
- calculator și conexiune internet
- cunoaștere navigare online și operare pc
- nu sunt necesare cunoștințe avansate pc
- urmarea strictă a regulilor și procedurilor proiectului
OFERIM:
-instruire gratuită sub forma a 12 lecții pdf, transmisă prin mail
-contract comision
-scrisoare de recomandare pentru persoanele interesate de aceasta
-posibilitatea de a lucra de acasă
email: [email protected]
Adauga un comentariu »