Stil de viata&dieta / Ingrijire »

Ce este corect şi ce nu despre igiena intimă

Autor: Raluca Cocriş | 17 decembrie, 08:05 | 1 comentariu

Orice femeie are noţiuni de bază privind igiena intimă, dar în unele cazuri putem vorbi încă de lipsa de informare privind modul de îngrijire corect a zonei intimei. Medicul ginecolog Silviu Istoc ne-a dezvăluit câteva mituri despre igiena intimă şi a oferit răspunsuri la cele mai cunoscute întrebări pe această temă… delicată.


Modul în care ne îngrijim zona intimă depinde foarte mult de educaţia pe care o avem în acest sens. Igiena intimă este în continuare un subiect tabu, de aceea apar numeroase cazuri în care este descoperită lipsa de informare corectă în legătură cu acest obicei. Prin urmare, o rutină greşită considerată normală poate duce la probleme de sănătate grave care pot influenţa de viaţa cuplu şi nu numai.

Doctorul Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie (www.dristoc.ro) atrage atenţia că „Igiena intimă necorespunzătoare duce la infecţii vaginale şi ale colului uterin destul de serioase şi, uneori, dificil de tratat. De exemplu, vaginitele cauzate de germeni precum streptococul, stafilococul sau Escherichia coli apar de multe ori ca urmare a igienei precare sau a neglijenţei, în sensul nefolosirii unor produse special concepute pentru îngrijirea intimă sau a toaletei intime, altfel decât din faţă către spate. O altă greşeală este dată de spălăturile vaginale, care, atenţie, se fac numai la recomandarea medicului, cu medicamentele indicate de acesta şi doar în cazul unor afecţiuni ginecologice, nicidecum în cazul persoanelor sănătoase. Ţineţi minte că un vagin sănătos nu trebuie dezinfectat cu diverse substanţe şi nici spălat cu săpun, mai ales că irigatoarele şi săpunurile din comerţ pot cauza inflamaţii. La fel de nocive sunt şi parfumurile chimice care nu fac altceva decât să irite zona intimă, aşa că păstraţi mirosul natural al zonei intime şi veţi avea de câştigat“.

Care sunt mai bune, şerveţelele umede sau cele uscate?

În fabricarea şerveţelelor umede se foloseşte alcoolul, pentru a proteja zona intimă de bacterii şi germeni. Aceasta determină sterilizarea aproape integrală a acestei zone, ceea ce înseamnă că şi flora bacteriană benefică este afectată.

Aceasta înseamnă vulnerabilizarea zonei intime în faţa bacteriilor şi distrugerea barierei protectoare pe care vaginul o asigură în mod natural.

E adevărat că există şerveţele umede cu pH neutru, dar şi acestea sunt impregnate cu soluţii specifice, care în mod involuntar pot determina un dezechilibru al mediului uşor acid al zonei intime. De aceea, şerveţelele uscate, fără parfum, sunt în general mai sigure decât cele umede.

De câte ori facem toaleta?

Igiena externă ar trebui să se facă dimineaţa, seara şi după fiecare contact sexual, folosind un gel sau un săpun creat special pentru zona intimă, apa curată şi un prosop din bumbac. Spălăturile externe nu trebuie să fie foarte dese, pentru că dezechilibrează flora vaginală şi creşte riscul să apară infecţiile precum candidoza. Totuşi, în timpul menstruaţiei, spălăturile în zona intimă trebuie să fie mai frecvente: de 3-4 ori pe zi, pentru prevenirea depunerilor bacteriene.

Ar trebui să facem spălături vaginale în fiecare zi?

Vaginul este un organ complex care are propriul sistem de curăţare din interior, cu ajutorul secreţiilor.

Tocmai de aceea, irigatiile vaginale sunt rar indicate, de regulă la recomandarea unui medic specialist sau după un tratament cu ovule care nu se scurg singure în totalitate. Motivul pentru aceasta este că toaleta internă frecventă schimbă pH-ul florei vaginale şi favorizează apariţia bolilor vaginale recurente.

Irigaţiile cu bicarbonat de sodiu distrug flora?

Spălăturile vaginale cu bicarbonat de sodiu au un rol benefic datorită proprietăţilor dezinfectante, dar nu trebuie abuzat de această metodă. Acestea distrug stratul protector pe care secreţiile vaginale îl asigură în mod natural şi care ajută flora vaginală să se apere de bacteriile patogene şi de ciuperci.

Chiar dacă aveţi imunitatea scăzută sau urmaţi un tratament cu antibiotice care determină apariţia acidităţii vaginale şi favorizează înmulţirea ciupercilor, retineţi că, pe lângă rolul de protecţie, flora vaginală ajută spermatozoizii să urce către căile vaginale superioare.

Absorbantele zilnice protejează de infecţii?

Acestea menţin lenjeria curată, dar nu asigură protecţie împotriva acumulării bacteriilor şi, deci a apariţiei infecţiilor. Totuşi, pentru a păstra sănătatea şi prospeţimea zonei intime, este foarte importantă alegerea lenjeriei de bumbac, care se poate spăla cu apă fierbinte.

Lenjeria sintetică împiedică evapararea transpiraţiei şi a secreţiilor, de aceea umiditatea acumulată poate provoca mirosuri neplăcute, dar şi dezvoltarea unor agenţi patogeni precum ciuperci sau bacterii.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Manu | 17 decembrie 2014, 06:47
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »