Sanatatea ta / Tratamente »

Ce e de făcut în caz de toxiinfecție alimentară

Autor: Alina Corneanu | 04 august, 10:45 | 0 comentarii

Pe lângă problemele cauzate de expunerea prelungită la soare, toxiinfecțiile alimentare completează lista afecțiunilor specifice verii. Care sunt simptomele, cum le poți trata – toate aceste informații le poți afla din materialul nostru.


Des întâlnite pe perioada sezonului estival ca urmare a temperaturilor ridicate ce favorizează multiplicarea bacteriilor, toxinfecțiile se numără printre bolile digestive acute care pot să ne afecteze sănătatea pe termen lung.

„Toxiinfecțiile sunt provocate de consumul neatent sau nesupravegheat de alimente alterate. Boala este cauzată de diferitele bacterii sau virusuri cu care sunt contaminate produsele lactate, dar și cele din carne sau pește. De asemenea, poate apărea și ca urmare a consumului de fructe și legume care sunt stropite cu substanțe chimice“, explică prof. dr. Mioara Rizescu, șef Secție Medicină Internă, Spitalul Sanador, București.


Mai poți citi:

 - Ferește-ți familia de toxiinfecție alimentară

 - Iată alimentele cu cel mai mare risc de toxiinfecție!


Durerile abdominale și vărsăturile, printre neplăceri

În cele mai multe din cazuri, simptomele bolii apar imediat sau la câteva ore după consumarea alimentului contaminat cu bacterii (Salmonella, Campylobacter, E.coli, Clostridia, Shigella). Printre acestea se numără durerile abdominale, starea de greață, vărsăturile, diareea, de multe ori asociate cu febră sau frisoane.

Spre deosebire de adulți, copiii sunt mult mai vulnerabili. Ei nu au sistemul imunitar format pe deplin, de aceea combate mult mai greu bacteriile din alimente.

„De multe ori, starea generală a persoanei care suferă de toxiinfecție se înrăutățește, însă gravitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta, în funcție de cantitatea de toxine ingerate, de vârstă“, adaugă medicul Mioara Rizescu. În cele mai multe situații, simptomele bolii dispar după 2-3 zile.      

Trebuie evitată automedicația

Repausul alimentar și vizita la medic sunt principalele sfaturi ale specialiștilor în cazul toxiinfecțiilor alimentare. De asemenea, la fel de important este să nu luăm medicamente fără ca ele să fie recomandate de medic. Explicația? Luate la-ntâmplare, unele pastile pot să amplifice simptomele bolii.

„Trebuie evitată automedicația (în mod special administrarea de Imodium), deoarece poate încetini tranzitul intestinal și permite microbilor să-și prelungească timpul de multiplicare în tubul digestiv. În plus, există riscul ca toxinele din alimentele să treacă prin peretele intestinal și să afecteaze chiar și alte organe, cum este ficatul, rinichii, inima“, explică medicul Mioara Rizescu.

Pastilele, indicate doar dacă simptomele persistă

Chiar dacă medicamentele antidiareice și cele care ajută la oprirea vărsăturilor (antiemetice) par să fie cel mai bun tratament în cazul toxiinfecțiilor, specialiștii ne sfătuiesc să nu apelăm la ele în primă fază. Dintre neplăcerile bolii, vărsăturile și diareea sunt modurile prin care organismul încearcă să elimine toxinele.

„Important este ca persoana să se hidrateze (apă plată, supă strecurată de zarzavat) în cantități mici, la interval scurte de timp, după ce starea de vomă dispare. Dacă senzația de greață persistă se pot administra Motilium, Metoclopramid, Osetron, Emetostop, dar și un dezinfectant intestinal, precum Furazolidon, Ercefuril, Normix, Nolicin. Iar pentru reducerea febrei este indicat Paracetamolul“, recomandă medicul internist.  

Sfatul Click! Sănătate: Primul pas în tratarea toxiinfecţiilor alimentare constă în administrarea de lichide și de săruri de rehidratare (le poți procura din farmacii).

prof. dr. Mioara Rizescu, șef Secție Medicină Internă, Spitalul Sanador, București

Toxinfecțiile alimentare sunt cauzate de diferite bacterii prezente în alimentele alterate. Cazurile sunt mai dificil de tratat atunci când persoana a consumat alimente contaminate cu toxine cu efecte grave, cum este cea botulinică sau stafilocică.

Punerea unui diagnostic clinic corect, corectarea pierderilor de lichide și de săruri minerale prin perfuzii, dar și administrarea de medicamente antitermice (reducerea febrei) și antivomitive pe cale injectabilă ajută la reducerea simptomelor acestei afecțiuni.

Se poate recomanda și efectuarea de examene microbiologice, virusologice și parazitare pentru a afla cu exactitate diagnosticul și tratamentul de care este nevoie.


 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »