Stil de viata&dieta / Nutritie »

Câtă cafea este bine să bem?

Autor: Alexandra Tudor | 29 iunie, 14:55 | 4 comentarii

Potrivit studiilor, iubitorii de cafea au riscuri mai mici de a face o serie de boli. Totuşi, nu s-a demonstrat o legătură clară, de tip cauză-efect, între consumul de cafea şi aceste afecţiuni. Iar cantităţile de licoare responsabile de beneficii sunt uşor intimidante.


Multe dintre concluziile cercetătorilor privind beneficiile cafelei au fost trase pe baza studiilor realizate în laborator pe cobai, iar altele pe baza răspunsurilor participanţilor la studii. Este posibil ca, în cazul acestor persoane, efectele pozitive să ţină şi de alte obiceiuri de viaţă, şi nu doar de consumul de cafea.

Cheia este moderaţia

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea „Harvard”, pentru a avea efecte benefice, cafeaua trebuie consumată cu moderaţie, iar prin acest termen ei înţeleg 500 ml de cafea pe zi! Medicii gastroenterologi sunt însă mai ponderaţi.

Ei spun că şi cantităţile mici de cafea pot pune probleme celor care suferă de afecţiuni gastrice, precum gastrita, refluxul gastroesofagian sau ulcerul gastro-duodenal. În cazul acestor persoane, licoarea este interzisă. Cafeaua poate dăuna şi celor care suferă de aritmii cardiace, putând duce la palpitaţii.


Mai poți citi și:

 - Anunț important pentru băutorii de cafea

 - Dependent de cafea? Iată cu ce poți să o înlocuiești!


Iată care sunt asocierile pozitive ale consumului de cafea:

- scade riscul de diabet zaharat de tip 2 – pentru a obţine acest efect sunt necesare 4-6 ceşti de cafea zilnic, spun cercetătorii americani în Journal of American Medical Association

- scade riscul de Parkinson

- scade riscul de demenţă

- stimulează sistemul nervos central (activitatea cerebrală) şi creşte nivelul de adrenalină din sânge. Astfel, creşte energia şi reduce somnolenţa - pentru a ne menţine alerţi pe durata întregii zile, specialiştii americani recomandă consumul a 75 ml de cafea la fiecare oră (echivalentul unei ceşti mici), în detrimentul consumării unei cantităţi mari dimineaţa

- acţionează asupra tensiunii arteriale. Mai exact, duce la creşterea valorilor maximei şi la scăderea valorilor minimei (tensiunea arterială nu trebuie să depăşească 140/90 mm Hg) – o atenţie se impune în cazul persoanelor care suferă de aritmii, consumul crescut de cafea putând agrava aceasta afecţiune

- previne bolile cardiovasculare – efectul s-ar datora antioxidanţilor din cafea, care scad nivelul inflamaţiei la nivelul vaselor de sânge. Potrivit unui studiu publicat de cercetătorii olandezi în Journal of American Heart Association, persoanele care consumă 2-4 ceşti de cafea pe zi au un risc de boli cardiace cu 20% mai mic decât persoanele care consumă o cantitate mai mare sau mai mică de cafea

- scade riscul de cancer avansat de prostată - asocierea a fost observată de specialiştii de la Şcoala Medicală a Universităţii „Harvard”

Reacţiile variază de la un individ la altul

Consumul de cafea poate fi benefic pentru o persoană şi toxic pentru alta. De exemplu, cei care sunt de obicei stresaţi trebuie să se ferească de acest stimul extern, care nu va face decât să le „întindă” suplimentar nervii şi să le pună inima la „galop”. Dacă vă doare capul şi aveţi probleme de concentrare în zilele în care nu beţi cafea, este foarte probabil că suferiţi de aşa-zisa dependenţă.

Specialiştii spun însă că dependenţa de cafea nu există, de fapt. Organismul se adaptează repede lipsei de cafeină, iar suplimentele de magneziu sunt de ajutor în acest sens.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Eugenia | 29 iunie 2015, 11:58
Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: 
[email protected]
2 Postat de: Gabriela | 29 iunie 2015, 13:02
Afacerea oamenilor cu biblioteca acasa! Ai acasa o biblioteca pe care o imbogatesti mereu cu noi carti? Atunci aceasta afacere este perfecta pentru tine! Este exact ceea ce ti se potriveste! Iti imbogatesti biblioteca si castigi bani! E asa de simplu! Pentru mai multe detalii, cauta-ma urgent la adresa de email: [email protected]
3 Postat de: Rodica | 29 iunie 2015, 13:19
Castigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email:[email protected]
4 Postat de: Titi | 21 ianuarie 2016, 11:22
am văzut multe comentarii despre cafea ,uni beți cafeaua dimineața ,alți nu beți cafea pe stomacul gol ,cardiaci nu au voie să bea cafea ,dar cine sunt cardiaci adică ce boli cardiace trebuie să aibă,.
Adauga un comentariu »