Familia ta / Sarcina »

Când este indicată amniocenteza

Autor: Diana David | 08 iulie, 11:20 | 1 comentariu

Unele boli se pot depista chiar și atunci când copilul se află în burta mamei. Printre analizele care ajută la diagnosticare în acest moment se numără amniocenteza. 


Amniocenteza este o metodă de investigație complexă, folosită pentru detectarea unor boli ereditare, a malformațiilor congenitale sau anomaliilor cromozomiale la copilul nenăscut. Ea constă în prelevarea de lichid din sacul amniotic și examinarea celulelor fetale. Deși poate stabili prezența anumitor boli cu o acuratețe de 99%, amniocenteza nu este recomandată oricărei femei gravide. Motivul? Riscul de pierdere a sarcinii sau de alte complicații.

Când se efectuează  

Astăzi, amniocenteza este o metodă standard în obstetrică. Timpul optim pentru o amniocenteză este după a 15-a săptămână de sarcină. Teoretic, ar fi posibilă încă din săptămâna a unsprezecea, dar, din cauza riscului mare de naștere prematură, este foarte rar efectuată în acest stadiu incipient al sarcinii - doar atunci când medicul consideră că este necesar să se intervină devreme, pentru a le acorda mai mult timp viitorilor părinți să ia o decizie.

Cum decurge

Medicul recoltează o cantitate mică de lichid amniotic, prin peretele abdominal al gravidei. Apoi eșantionul este supus mai multor teste de laborator. Dacă rezultatul arată că fătul prezintă o anumită boală sau malformație, nu este posibil, de obicei, niciun tratament. În acest caz, viitorii părinți pot lua în considerare o întrerupere a sarcinii.Depistează sindromul Down  

Amniocenteza poate diagnostica:
-    boli ereditare;
-    malformații, cum sunt cele cardiace sau despicătura labială și palatină (numită în limbaj popular „buză de iepure”);
-    anomalii cromozomiale, ca sindromul Down (trisomie 21) sau sindromul Edwards (trisomie 18);
-    defecte ale coloanei vertebrale, cum e spina bifida;
-    cauzele unui avort spontan din trecut, care nu a putut fi explicat;
-    infecții uterine, ca toxoplasmoza, citomegalovirusul, rubeola sau infecții bacteriene.

Când e necesară

Cu cât vârsta femeii însărcinate este mai mare, cu atât crește riscul ca nou-născutul să manifeste o tulburare cromozomială (cum este, de pildă, sindromul Down). Prin urmare, amniocenteza trebuie luată în calcul la femeile cu vârsta peste 35 de ani.

Amniocenteza este necesară și atunci când la ecografie medicul observă anumite anomalii: analiza va arăta dacă fătul manifestă sau nu o tulburare cromozomială sau un defect de tub neural.

Analiza se mai recomandă în cazul în care:

- există riscul unei boli genetice, care poate fi diagnosticată în stadiul  prenatal   

- părinții au deja un copil cu o anomalie cromozomială sau un defect de tub neural

- femeia gravidă a avut un avort spontan în trecut, la care a existat suspiciunea unei aberații cromozomiale

- unul dintre părinți manifestă o anomalie cromozomială sau suferă de talasemie

- există un istoric familial de trisomii sau defecte de tub neural.

Bine de știut!

Amniocenteza poate fi însoțită de complicații precum ruperea de membrane și infecțiile materno-fetale.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Dana | 16 iulie 2017, 16:26
Va oferim lucru pe internet: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »