Sanatatea ta / Ce te doare »

Boli legate de mâinile murdare

Autor: Stefania | 29 martie, 15:40 | 0 comentarii

Mâinile intră în contact cu tot ce ne înconjoară, de aceea este atât de important să păstrăm o igienă strictă în acest sens. Altfel, mâinile murdare sunt răspunzătoare de răspândirea mai multor boli infecțioase intestinale sau ale sistemului respirator. Iată ce boli pot răspândi mâinile murdare.


Articole similare:

Poate părea de necrezut că în secolul 21 încă vorbim de boli legate de mâinile murdare, dar se pare că spălarea mâinilor este, în continuare, o problemă. Mâinile intră în contact cu tot ce ne înconjoară, de aceea este atât de important să păstrăm o igienă strictă în acest sens. Altfel, mâinile murdare sunt răspunzătoare de răspândirea mai multor boli infecțioase intestinale sau ale sistemului respirator. Iată ce boli pot răspândi mâinile murdare.

Contaminarea mâinilor se poate face foarte simplu de la un bolnav la om sănătos, în timpul îngrijirii bolnavului. De aceea, cei care lucrează în sistemul medical trebuie să facă o dezinfectare serioasă a mâinilor de fiecare dată după ce intră în contact cu bolnavul. Apoi, cei care lucrează direct cu animale, contaminarea se poate face în timpul jupuitului sau manipulării blănurilor sau pieilor. Poate părea ciudat, dar riscul contaminării încă există.

Boli legate de mâinile murdare – surse de contaminare

Alte surse de contaminare a mâinilor sunt: apa poluată, prin praf, sol, alimente sau gunoaie. De altfel, se poate să contactăm anumite boli prin infectarea unor obiecte în urma atingerii acestuia cu mâinile murdare. Mâinile sunt cel mai des folosite de către om, de la ingerarea alimentelor, la spălarea nasului sau a feței. Deci, ar trebui să acordăm mare atenție igienei lor. Copiii ar trebui îngrijiți cu atenție, mai ales că ei au tendința de a băga orice în gură, mai ales mâinile.

Chiar dacă sună rău, există boli grave ce pot fi contactate și din cauza nespălării mâinilor. Iată doar câteva: poliomielita, infecțiile streptococice și stafilococice, TBC, difteria, hepatita virală, enterovirozele și chiar antrax sau tularemia. Deci, spălarea mâinilor nu ar trebui tratată superficial.

Boli legate de mâinile murdare – cum prevenim infectarea

Înainte de a prezenta pe scurt ce boli sunt legate de mâinile murdare și sunt cele mai frecvente, iată câteva sfaturi pentru prevenirea infectării cu vreo boală:

-          spălarea mâinilor înainte și după folosirea toaletei, mai ales a celei publice;

-          spălarea mâinilor înainte și după masă;

-          dezinfectarea mâinilor după vizita la un bolnav;

-          copiii aflați în comunitate ar trebui încurajați să nu folosească tacâmurile, paharele și farfuriile sau mâncarea la comun cu ceilalți colegi;

-          spălarea mâinilor după joaca cu animalul de companie.

Hepatita A sau “boala mâinilor murdare”, după cum mai este denumită ea, este una dintre cele mai periculoase, căci ea poate afecta serios ficatul. De aceea, copiii trebuie învățați să se spele cât mai des pe mâini și să intre în contact cât mai puțin cu zone foarte murdare sau obiecte luate de pe jos. Hepatita se dezlănțuie ca orice gripă la început, apoi apar lipsa poftei de mâncare, diareea și îngălbenirea pielii și ochilor (specifice hepatitei A). Dar, se întâmplă, mai rar ce-i drept, ca bolnavii să nu prezinte niciun simptom, și, deci, nici ei nu știu că pot contagia pe alții. De aceea, prevenirea este importantă.

Boli legate de mâinile murdare – bronșita și meningita

Gripa și meningita, două boli cauzate de mâinile murdare. Infecția virală contagioasă, adică gripa și meningita, o boală mai rară, pot fi contactate fără probleme din cauza nespălatului pe mâini. Acestea sunt bacterii ce trăiesc mult mai bine în mediile murdare. Dar dacă igiena se face în mod corect și consecvent, acestea sunt ușor de prevenit.

Bronșita, una dintre cele mai frecvente boli, se poate lua simplu și rapid prin mâinile murdare. Aceasta cauzează sistemul respirator, prin inflamarea căilor respiratorii, de aici tuse și respirație mai grea. Nu este o boală de trecut cu vederea, dar se poate preveni prin spălarea mâinilor.

Diareea infecțioasă este una dintre bolile ce pot apărea de pe urma mâinilor murdare. Când igienizarea mâinilor se face rar, se permite favorizarea unor germeni patogeni ce produc toxine, care declanșează diareea. Nu este de glumit cu ea, căci se manifestă cu febră, greață, pierderi în greutate, deshidratare. Este o boală ce poate fi asociată și cu rosul unghiilor sau suptului degetelor.

Boli legate de mâinile murdare – bolile ce afectează stomacul, diareea și enteroviroza

O altă boală destul de gravă, ce afectează stomacul este enteroviroza. Virușii luați prin lipsa de igienă pot afecta stomacul. Simptomele nu sunt cele mai ușoare: febră, vomă, deshidratare mare, greață, diaree, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare. Virușii care produc asemenea boli se pot lua foarte ușor din cauza mâinilor murdare. Medicii avertizează de mult timp că mediul umed și murdar este propice dezvoltării bacteriilor și virușilor responsabil pentru bolile frecvente.

Mai grav este când din cauza igienei se contactează boli mult mai grave, precum tuberculoza, antrax sau poliomielită. De aceea, evitați mediile umede, cu mucegai, mediile murdare și foarte murdare și aveți grijă mare la igienizarea cât mai serioasă a voastră și a familiei voastre.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »