Psiho / Dezvoltare personala »

Așa gestionezi emoțiile negative!

Autor: Adina Cojocaru | 16 martie, 10:30 | 1 comentariu

Temerile nejustificate, grijile, gelozia și furia sunt câteva dintre emoțiile negative care ne pot afecta relațiile cu cei din jur. De aceea, în loc să te lași copleșit de ele, învață să le domini!


În lumea noastră cu doi poli este absolut firesc ca şi emoţiile – fără de care existenţa ar fi ternă, iar noi ne-am transforma în roboţi – să fie pozitive sau negative. Şi cum cele pozitive sunt dorite şi binevenite, nu ele sunt cele care ne creează marile probleme, ci cele negative.

Supărarea, tristețea, gândurile negre, frica, grijile, regretele, culpabilizarea, invidia, nesiguranța sunt emoţii pe care ar trebui să învăţăm să le gestionăm repede şi bine, căci altfel nu numai că ne vor face zilele şi nopţile iad, afectându-ne, pe termen lung, relaţiile cu persoanele apropiate, dar vor ajunge inclusiv să ne îmbolnăvească fizic.

Ce putem face

Pentru a ne controla emoțiile negative, putem începe prin a acționa asupra „potenţiometrului”. Imaginându-ne un buton pe care-l putem învârti pentru a schimba „intensitatea”.

Pornind de la ideea că emoţiile sunt stări psihice normale, implicit şi cele negative, apoi devenind atenți la felul în care ne raportăm la lucrurile din jur, fiindcă emoţiile negative, de altfel ca şi cele pozitive, ţin de percepţia noastră, în general subiectivă, asupra realităţii care ne înconjoară.

Gândirea doar în alb sau negru

Pentru a gestiona cu succes emoţiile negative am mai putea încerca să analizăm mai atent gândurile negre care ne cuprind adesea fără motiv.

Ceea ce ieri era acceptabil şi suportabil, astăzi ne face să suferim cumplit, încât nu ne mai găsim nicicum liniştea şi echilibrul. Este vorba despre erori de gândire!

Se ştie că „să despici firul în patru” nu este profitabil şi că, nesusţinute de dovezi, interpretările noastre pot fi greşite şi ne pot determina reacţii nerealiste. Avem tendinţa să gândim în alb/negru, în ciuda faptului că universul este atât de colorat şi nuanţat. „Dacă nu reuşesc să obţin acum promovarea, cariera mea este terminată”.

O astfel de atitudine va crea emoţii negative şi, chiar dacă vei fi promovat la un moment dat, până la aflarea verdictului nu vei mai fi bun de nimic. În schimb, evaluarea pozitivă a tuturor rezultatelor bune obţinute în carieră te-ar putea face să fii mai puţin stresat şi încrâncenat şi să te bucuri pe deplin de ceea ce eşti şi faci zi de zi.

Noi suntem în măsură să decidem dacă vedem părțile bune sau, dimpotrivă, pe cele rele. Ceea ce alegem să vedem – jumătatea plină sau jumătatea goală a paharului – determină simţămintele şi emoţiile noastre. Emoţiile negative lăsate să-şi facă de cap ajung să ne îmbolnăvească, aşadar ne stă în putinţă să împiedicăm apariţia bolilor.

10 sfaturi pentru echilibru emoțional

1.    Asumă-ţi responsabilitatea pentru toate gândurile şi emoţiile tale, precum şi pentru felul în care hotărăşti să răspunzi.  

2.    Nu te mai concentra doar pe partea negativă a lucrurilor.

3.    Nu mai pune etichete oamenilor.

4.    Fă-ţi timp pentru tine și evaluează-te cu bunăvoinţă.

5.    Bucură-te de reuşite. Acceptă cu înţelegere eşecurile.

6.    Orientează-te spre soluţii, calităţi şi resurse pentru a construi şi printr-o abordare raţională învaţă să-ţi gestionezi emoţiile distructive.

7.    Ai încredere în tine şi în capacitatea ta de a rezolva situaţiile cu care te confrunţi.

8.    Înconjoară-re de oameni pozitivi, care simţi că îţi fac bine!

9.    Nu pune la suflet „săgețile“ oamenilor la adresa ta.    

10.    La nevoie, apelează la ajutor de specialitate. Psihoterapia poate fi de folos în cazul în care nu te poți lupta cu sentimentele negative.

Controlează-ți furia

Nu-s puţine situaţiile când, din motive mai mult sau mai puţin obiective, simţim că ne apucă furia. Important este să ne amintim că furia poate duce la apariţia unor situaţii grave de conflict cu ceilalţi. Când vedem roşu în faţa ochilor, pierdem controlul şi ne putem expune unor acte de violenţă cu consecinţe deosebit de grave.

Dacă păstrăm starea emoţională la nivel de iritare şi nu o lăsăm să degenereze în furie, vom avea capacitatea să acţionăm raţional, fără să ne pierdem cumpătul.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Oly | 16 martie 2016, 14:51
Colaborare sigură pentru cei interesati de castiguri suplimentare! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat, acum, de colaboratori din toate localitatile tarii, pentru o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, la alegere, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna. Atentie, cerem seriozitate maxima! Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
Adauga un comentariu »