Stil de viata&dieta / Nutritie »

Alimente permise și interzise celor cu bila leneșă

Autor: Mădălina Hârjoi | 20 martie, 08:05 | 1 comentariu | 4668 vizualizari

Cunoscută și sub denumirea de colecist sau fiere, vezica biliară este un săculeț în formă de pară, localizat sub ficat. Anumite boli, precum colita sau gastrita, și obiceiurile alimentare greșite pot duce la dischinezie biliară sau la așa-numita bilă leneșă.


Durerile de cap, amețelile, grețurile, vărsăturile și durerile în regiunea ficatului sunt simptomele prin care se manifestă bila leneșă. Ele apar în special după mesele copioase, care conțin tocături, sosuri și prăjeli.

Ce alimente îți sunt interzise

Pentru amelionarea simptomelor, prima măsură este regimul alimentar drastic. Nu ai voie să mănânci:

- Supe grase.

- Unele legume: fasole, linte, mazăre, sparanghel, varză, vinete, roșii necojite și în cantități mari, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, țelină, praz, legume la conservă sau congelate.

- Murături.

- Carne: prăjită, de porc, de rață, de gâscă, afumături, mezeluri, șuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat și plămâni).

- Pește și fructe de mare: somon, hering, morun, icre.

- Untură și slănină.

- Lactate: brânză fermentată, smântână, cașcaval, iaurt gras, cremă de brânză, unt, brânză Camembert și Roquefort.

- Pâine: neagră.

- Dulciuri: care au în componență ouă, cacao, frișcă, precum și torturi, înghețate și ciocolate.

- Fructe oleaginoase: nuci, alune, migdale.

- Semințe: sărate și prăjite.

- Condimente: boia, muștar, dafin, piper.

- Băuturi: alcool (bere, vin, țuică etc.), băuturi cofeinizate (cafea etc.)

Ce poți consuma

Dacă medicul ți-a confirmat că ai bila leneșă, ai voie să mănânci:

- Supe: de legume, fără grăsimi și nesărate;

- Legume: fasole verde, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, cartofi.

- Carne: de vită, de vițel, de pui, de curcan, fără grăsime, curățată de pielițe.

- Pește cu puține grăsimi: șalău, biban și știucă.

- Grăsimi: ulei de măsline.

- Lactate: lapte bătut, iaurt, kefir, brânză dulce de vacă, urdă.

- Paste făinoase.

- Pâine: prăjită și mai veche de o zi.

- Dulciuri și prăjituri: biscuiți.

- Fructe: mere, prune, citrice, zmeură, struguri, căpșuni.

- Băuturi: apă minerală, sucuri de fructe, ceaiuri.

Știai că...

...poți să potolești o criză biliară și cu un tratament naturist pe bază de tinctură de gălbenele? Se ia câte 1 linguriță de tinctură, diluată cu apă, cu 20 de minute înainte de mesele principale. Cura se ține 3 săptămâni.

Cum eviți crizele

- Nu te grăbi când mănânci și mestecă bine alimentele;

- Ia 4-5 mese mici pe zi, ultima masă trebuie luată cu 3-4 ore înainte de culcare.

- După masă, încearcă să stai culcat 30 de minute;

- Bea apă doar la sfârșitul mesei.

- Înainte de culcare, bea ceai de păpădie sau cicoare.

- Evită mâncărurile cu sosuri cu rântaș, tocăturile, mezelurile, ouăle, tutunul, băuturile carbogazoase, alcoolul – toate acestea pot declanșa crizele biliare.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Costica | 20 martie 2017, 05:24
Ne dorim un coleg/a nou/a si serios in echipa noastra pentru 2 proiecte:
http://bit.ly/29ypMJN
si pacurarucostica1963@gmail com , prin urmare ne-am hotarat sa-l/s-o cautam.
Credem ca atribute precum capacitatea buna de comunicare si relationare, atentia distributiva, simtul pentru detalii semnificative si abilitatea rapida de decizie sunt caracteristicile unui profesionist,
astfel ca aceste elemente sunt printre factorii ce ne vor ajuta sa decidem in procesul de recrutare.
In prezent suntem in cautarea unor persoane pentru pozitia de colaborator, experienta nu e necesara.
Vrei sa lucrezi in cadrul unei compani care iti ofera un program flexibil si avansarea in functie? Te putem califica noi.
Esti persoana care o cautam, daca:
- Esti amabil/a si intelegator/oare?
- Ai cunostiinte de baza si putina experienta?
- Esti consecvent in atingerea obiectelor?
Cautam persoane dornice sa aiba un loc de munca stabil, interesate sa lucreze si sa avanseze in functie dupa ce o vom califica noi.
Adauga un comentariu »