Actualitate »

Află ce consum energetic are locuința ta (P)

15 ianuarie, 16:40 | 1 comentariu

Echipa avizez.ro întocmește certificate energetice în zonele București, Ilfov, Constanța, Giurgiu și Tulcea cu precădere însă putem elibera și pentru alte zone din țară. Utilizăm programe de calcul performante și rapide pentru a putea să oferim clienților noștri cel mai bun preț de pe piață și un timp cât mai scurt de eliberare.

Tot timpul suntem confruntați cu întrebarea “imobilul meu de ce nu are clasă energetică A?”. Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să știm că această clasă energetică este o clasă “speciala” dacă putem să-I spunem așa, adică rezervată clădirilor cu performanțe energetice foarte bune.

Chiar dacă imobilul este reabilitat termic, având izolație de 10cm conform standardelor în vigoare, și tâmplărie exterioară cu rezistentă termică de 0,77 m2K/W, nu neapărat va fi încadrată în clasa energetică A.

Consumul energetic depinde de foarte mulți factori ca: orientare cardinală, locația imobilului (deci datele climatice locale), suprafața imobilului raportată la suprafața pereților exteriori, numărul de pereți exteriori, modalitatea de preparare a agentului termic (RADET, centrală de apartament sau imobil, centrală electrică, pompă de căldură, aport solar la încălzire și apa caldă de consum menajer), tipul imobilului certificat (de locuit sau terțiar), gradul de izolare termică al anvelopei, etc...

Prin urmare dacă din calcule rezultă un consum inferior valorii de 145 kwh/mp/an pentru imobilele climatizate și 125 kwh/mp/an fără climatizare, clasă energetică în care va fi încadrat imobilul va fi A, acesta având un consum redus de energie, fiind neapărat reabilitat din punct de vedere termic.

Certificatul energetic de fapt realizează o estimare a consumului de energie pentru încălzire, apă caldă de consum menajer, iluminat, și climatizare. Din certificatele energetice elaborate până acum am remarcat că un apartament reabilitat, având balconul închis, cu un singur perete exterior, poate avea clasa energetică A. Deja dacă mai apare încă un perete exterior sau chiar al treilea, fie este la limită fie se va încadra în clasa energetică B.

Dacă discutăm de locuințe unifamiliale, în acest caz trebuie calculat consumul energetic al locuinței cât și cel al clădirii de referință, adică acel consum dacă imobilul ar avea rezistențele termice normate (confom normativelor în vigoare). Am întâlnit și cazul în care locuința se apropia foarte mult de o casă pasivă.

Această a avut un consum energetic foarte scăzut datorită utilizării unui sistem de încălzire de tip pompă de căldură sol/apa, aport solar pentru încălzire cât și preparare apa caldă de consum, izolație termică de 25cm pentru pereții exteriori și 30cm pentru acoperiș, sistem de încălzire în pardoseală, producție de electricitate utilizând panouri fotoelectrice, tâmplărie performantă având o rezistență termică de R=1.2 m2K/W, cu alte cuvinte nu îi lipsea decât un sistem de ventilare performant pentru introducere aer proaspăt pentru a se apropia de o casă pasivă.

Însă este de apreciat că există beneficiari care doresc să aibă facturi foarte scăzute pentru locuințele lor, evident costul acestora fiind trecut pe locul doi. În cazul imobilului amintit a rezultat din certificatul energetic un cost anual pentru utilități de aproximativ 2000 lei, casă având o suprafața de aproximativ 200 mp.

Prin urmare va recomandăm să realizați un certificat energetic și să respectați recomandările auditorului energetic pentru îmbunătățirea performanței energetice  a locuinței dvs.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Sibnet | 16 ianuarie 2016, 06:40
In alta ordine de idei, daca ai biblioteca acasa si vrei sa o imbogatesti cu inca o carte extraordinara, tocmai ai gasit afacerea care ti se potriveste perfect! Mai pui o carte pe raftul bibliotecii tale personale si pornesti sa castigi bani in cea mai simpla afacere posibila! Ai numai avantaje aici! Si totul e foarte usor! Te ajutam noi sa reusesti! Cere acum detalii la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »