Sanatatea ta / Ce te doare »

Adevărat sau fals despre alcool

Autor: Claudia Georgevici | 16 februarie, 10:20 | 1 comentariu

Că alcoolul ne încălzește pe frig ori că ne ajută să adormim am auzit adesea. Cât adevăr sau neadevăr se ascunde în astfel de afirmații, aflăm în cele ce urmează.


Articole similare:

«Este bogat în calorii»         

ADEVĂRAT. Știai că o halbă de bere conține la fel de multe calorii precum o felie de tort de ciocolată? Este bine de știut că alcoolul este o sursă de calorii goale, adică, în afara faptului că furnizează energie, nu au nicio valoare nutritivă.

În momentul în care bem alcool, corpul este „preocupat“ să elimine mai întâi alcoolul. Descompunerea celorlalți nutrimenți este amânată, favorizându-se stocarea grăsimilor, mai ales la nivelul abdomenului. Astfel apare așa-numita burtă de bere.   
 
«Ține de cald iarna»

FALS. În popor se spune că un păhărel de alcool de ține de cald iarna. Inițial, poate apărea o senzaţie de căldură, pentru că este favorizată dilatarea vaselor periferice.

Totuşi, prin intensificarea circulaţiei periferice cresc şi pierderile de căldură. În plus, în cazul consumului frecvent de alcool, dilatarea vaselor este urmată de vasoconstricţie şi de creşterea tensiunii arteriale.

Inima este, de asemenea, afectată, estimându-se că alcoolul este responsabil de 30% din cazurile de cardiomiopatie dilatativă, afecţiune în cadrul căreia se produce slăbirea muşchiului inimii, complicaţie ce poate duce la insuficienţă cardiacă.

«Este remediu contra insomniei»

FALS. Există credința populară că un pahar consumat înainte de culcare ne ajută să dormim mai bine. Cu toate că este posibil ca băutura să ne adoarmă mai repede, în realitate, tulbură ciclurile de somn.

Cercetările au arătat că perturbă etapa REM (rapid eye movement – mișcarea rapidă a ochilor), cea în care visăm și ne odihnim cel mai bine. Alcoolul poate cauza și sforăit, pentru că îngreunează respirația. De aceea, este bine să nu consumăm alcool cu 2 ore înainte de a merge la culcare.

«Deshidratează organismul»

ADEVĂRAT. Alcoolul duce la pierderea lichidelor din organism, pentru că blochează secreția unui hormon care inhibă eliminarea apei prin rinichi, vasopresina. Persoanele care consumă alcool frecvent trebuie să bea suficientă apă, pentru a preveni deshidratarea.       

«Mâncarea întârzie efectele alcoolului»

ADEVĂRAT. Beția se instalează de 3 ori mai repede dacă alcoolul este consumat pe stomacul gol. În schimb, după masă este absorbit mai greu. Este indicat ca alcoolul să fie consumat în cantități mici, cu pauze, pentru ca organsimul să aibă răgaz să îl metabolizeze.    

«Crește libidoul»

FALS. Cu toate că, un pahar de vin, de pildă, induce relaxarea și dorința sexuală, un consum mai mare se transformă într-unul dintre cei mai mari inamici ai vieții sexuale. În primul rând, sunt inhibate anumite părți ale sistemului nervos central, care joacă un rol important în excitație, în producerea orgasmului, în circulația sangvină și în sensibilitatea terminațiilor nervoase.

Cu mai puține lichide în corp (din cauza deshidratării) și cu un sistem nervos încetinit, performanțele sexuale devin o adevărată provocare pentru organism.

Bărbații mari consumatori de alcool se confruntă cu probleme de erecție sau de ejaculare. La femei, apare uscăciunea vaginală, care îngreunează contactul sexual. Este bine de știut că alcoolul scade și fertilitatea la ambele sexe.

«Se elimină mai repede cu ajutorul efortului fizic»

FALS. Există mituri conform cărora efortul fizic practicat după consumul de alcool grăbește eliminarea acestuia din organism. Este adevărat că alcoolul se poate evacua și prin transpirație, însă este vorba doar despre o cantitate infimă. Mai mult, prin efortul fizic se pierde apă din corp, agravând deshidratarea la cei care au consumat alcool.

INFO: Vârstnicii resimt mai repede efectele consumului de alcool, unul dintre motive fiind faptul că, în cazul lor, ficatul funcționează mai puțin eficient.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Stefan | 16 februarie 2016, 17:33
Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe date, contactati unul dintre membrii echipei noastre . Solicitati “Informatii” suplimentare la email: [email protected]
Adauga un comentariu »