Sanatatea ta / Ce te doare »

6 întrebări despre COLESTEROL

Autor: Claudia Georgevici | 24 martie, 10:55 | 1 comentariu

Compus de care corpul are nevoie în anumite limite, colesterolul devine o problemă în momentul în care nivelul în sânge al acestei grăsimi este prea mare. 


1)    Ce este?

Colesterolul este o substanță grasă necesară pentru buna funcționare a organismului. Printre altele, este implicat în formarea membranelor celulare, în producerea unor hormoni, în asigurarea energiei necesare corpului și în fabricarea unor substanțe precum vitamina D. De asemenea, colesterolul este un constituent al bilei, având rol important în digestia și absorbția grăsimilor din tubul digestiv.

2)    De unde provine?

Ficatul produce cea mai mare parte (70%) a colesterolului de care organismul are nevoie, din grăsimile consumate, restul (30%) provinind direct din hrană.

3)    Ce sunt colesterolul „bun“ și cel „rău“?

Pentru că este insolubil în apă, colesterolul este transportat în corp de lipoproteine, adică un complex format din lipide și proteine hidrosolubile.

Colesterolul LDL (low density lipoprotein – lipoproteina cu densitate joasă). Numit și „rău“, are misiunea de a transporta cea mai mare parte a colesterolului în sânge. Atunci când este în exces, se depune pe pereții vaselor de sânge, ducând la apariția aterosclerozei, adică la îngustarea vaselor de sânge, cu complicațiile cardiovasculare aferente.

Colesterolul HDL (high density lipoprotein – lipoproteina cu densitate înaltă). Mai este numit și „bun“, pentru că aduce înapoi la ficat colesterolul în exces, de unde este eliminat prin căile biliare. Acest tip de colesterol „periază“ arterele de depozitele lipidice, reducând riscul de apariție a plăcilor de aterom, lucru pentru care își merită pe deplin numele de „bun“.

4)    Cât de des este bine să ne măsurăm colesterolul?

Nivelul colesterolului se depistează cu ajutorul unui test obișnuit de sânge. Este ideal ca, după 20 de ani, analizele anuale de rutină să includă și colesterolul. Cu 12 ore înainte de efectuarea testării, nu se iau medicamente, nu se mănâncă și nu se consumă alte lichide în afară de apă.

Dozarea colesterolului este mai mult decât necesară în cazul persoanelor supraponderale, sedentare și la cele care consumă multe grăsimi de origine animală. De asemenea, este indicată la cei cu hipertensiune, diabet și boli cardiovasculare.

5)    De ce crește colesterolul „rău“?

Persoanele care au în familie cazuri de hipercolesterolemie (nivel crescut al colesterolului LDL) au un risc mai mare de a moșteni genetic această problemă de sănătate. Alte cauze sunt: alimentația bogată în grăsimi animale, stresul, lipsa activității fizice, obezitatea și fumatul.

Vârsta – peste 45 de ani la bărbați și peste 55 în cazul femeilor – este considerată un factor de risc pentru creșterea colesterolului „rău“.

La femei, scăderea hormonului estrogen este însoțită de modificări metabolice care duc la creșterea nivelului colesterolului LDL și la scăderea celui HDL. Hipercolesterolemia se asociază și cu unele boli precum diabetul, hipotiroidismul, nefroza și cu administrarea unor medicamente (cum sunt diureticele). 

6)    Care sunt valorile normale și cele anormale?

Valoare OPTIMĂ, risc scăzut                      Valoare LA LIMITĂ, risc moderat    Risc cardiovascular crescut

Colesterolul TOTAL    <200 mg/dl            200 – 239 mg/dl                                 ≥ 240 mg/dl

Colesterolul LDL („rău“)    <100 mg/dl    130 – 159 mg/dl                                 160-189 mg/dl; ≥ 190 mg/dl (foarte crescut)

Colesterolul HLD („bun“)     ˃60 mg/dl    40-59 mg/dl                                         <40 mg/dl

BINE DE ȘTIUT: Colesterolul total este o sumă a colesterolului HDL, LDL și VLDL (lipoproteine cu densitate foarte joasă).

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Stoenescu Ninel | 24 martie 2016, 11:32
Nu mai mancati bors si faceti jocul industriei care ne distruge cu minciunile lor.CITITI aici:
http://www.criterii.ro/index.php/en/senzational/15357-colesterolul-o-minciuna-cat-planeta-ce-se-ascunde-in-spatele-acestui-mit
Adauga un comentariu »